Barnbokstips väntar på 400 000 läsare

Årets barnbokskatalog är här, fullmatad med tips om nya barn- och ungdomsböcker. Kulturrådet har gett ut barnbokskatalogen sedan 1999 och temat för årets katalog är klimatsmart. Förutom alla boktips innehåller katalogen intervjuer med barn som själva skriver dikter och böcker eller översätter sagor. Författaren Douglas Foley svarar på frågor från en skolklass i Eskilstuna och statsminister Fredrik Reinfeldt och artisten Timbuktu berättar vad böcker betytt för dem. Inspiration och läslust till så många barn som möjligt är målet.

I oktober ligger katalogen på de flesta bibliotek, där den är gratis för alla. Skolor, förskolor, barnavårdscentraler, tandläkarmottagningar, lekrum på stormarknader och alla andra som kommer i kontakt med barn kan beställa sina exemplar kostnadsfritt på Kulturrådets webbplats.

Barnbokskatalogen tas fram genom att förlagen skickar in de böcker de ger ut under året. En urvalsgrupp läser sedan böckerna och väljer ut knappt 300 stycken som presenteras med en kort text och omslagsbild. Syftet är att locka barn och unga till läsning, men även att ge förmedlarna – föräldrar, släktingar eller de som arbetar med barn – information och tips.
– Barnboksutgivningen i Sverige är stor och den här katalogen vill hjälpa till att guida i bokdjungeln, säger Tua Stenström, ansvarig handläggare på Kulturrådet.

Barnbokskatalogen finns också i en interaktiv version på Barnens biblioteks webbplats. Där finns boktipsen inlästa med barnröster och på teckenspråk. Besökarna kan gå in och läsa vad andra barn tycker om böckerna och själva skriva boktips.

Ytterligare information:
Tua Stenström, handläggare
Telefon: 08-519 264 51
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Per Svenson, presschef
Telefon: 08-519 264 49, 070-397 76 80
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Header logo