Miljon till internationellt utbyte

Kulturrådet har fördelat drygt en miljon kr i stöd till internationellt kulturutbyte. Som vanligt dominerar scenkonstområdet. Allra flest ansökningar har kommit från musikområdet. Kulturrådet har inför denna fördelning behandlat 116 ansökningar. Det ansökta beloppet uppgår till drygt 8 miljoner kr.

Utgångspunkten för Kulturrådets arbete med att stärka kulturlivets internationalisering är att konsten och kulturen stärks och utvecklas samt att den blir tillgänglig. Vid bedömningen av ansökningarna har Kulturrådet lagt särskild vikt vid – förutom konstnärlig kvalitet – att projektet är förankrat i samarbetslandet och att samarbetet är kulturpolitiskt relevant.

Musik

Sju ansökningar inom musikområdet prioriterades. Folkmusikgruppen Ellika & Solo har inbjudits att spela på festivaler i Kanada och jazzgruppen Sister Majs Blouse kommer att spela i Archangelsk och Moskva i september. The Gothenburg Combo, som spelar nutida konstmusik, har fått stöd för en turné i Sydamerika i augusti och Fläskkvartetten är inbjuden att medverka i ett samarbetsprojekt i Holland i mars nästa år. Svenska Jazzriksförbundet får stöd för projekt Svenskt Jazzforum i Italien. Göteborgs Arts Festival får bidrag för ett gästspel med Istanbul Instrumentalists och Vara konserthus för utbyte med The Mount Huanghan International Culture Festival i Kina.

Teater

Den svensk-arabiska gruppen Teater Foratt får bidrag för fortsatt samarbete med Association Douad el Ghad Théâtre i Algeriet. Pygméteatern framträder vid en dockteaterfestival i Belgrad i juli och Westerbergs Teater & Nöje får stöd för att medverka med föreställningen Hamlet – en stand up vid New York Fringe Festival i augusti. Profilteatern i Umeå deltar i Drama N´ha Alba Festival i Inverness i Skottland.

Stockholms Kulturfestival får stöd för ett gästspel av Vilnius City Theatre från Litauen under festivalen i augusti. Länsteatern i Örebro är inbjuden av Teatr Nowy i Lodz i Polen och Regionteatern Blekinge-Kronoberg får stöd för ett ömsesidigt utbyte med Teatrul Classic i Rumänien. Svenska ambassaden i Vilnius får bidrag för ett gästspel i Litauen med Moomsteatern från Malmö.

Dans

Föreningen Dan Tai/Ingrid Olterman och Companie Jus de la Vie får stöd för gästspel i Sydkorea respektive Venezuela. Companie Jus de la Vie får bidrag för ett ömsesidigt utbyte med Ukraina. Övriga ansökningar som prioriterats gäller gästspel med Louise Kvarnby/Transforma (Italien), Bounce (Shanghai), Stockholm 59* North (Schweiz) , Lotta Gahrton (Portugal) och Bortalaget (Norge).

Svenska ambassaden i Vilnius har fått stöd för att Danscentrum ska besöka Litauen och medverka i att utveckla en litauisk centrumorganisation för dans.

Ytterligare information: 
Benny Marcel, avdelningschef,
Telefon: 08-519 264 63
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Per Svenson, presschef
Telefon: 08-519 264 49, 070-397 76 80
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Läs mer

Header logo