Barnbokstips för tionde året

Årets Barnbokskatalog har kommit och den är sprängfylld med boktips. Barnbokskatalogen fyller i år tio år och den här gången uppmanar man till högläsning. I årets barnbokskatalog presenteras 312 barnböcker tillsammans med artiklar, korsord och teckningar. Kulturrådet lanserar idag katalogen på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg.

– Barnbokskatalogen är ett ovärderligt verktyg för att barn och vuxna ska kunna orientera sig i den fantastiskt rikliga barnboksutgivningen, säger Tua Stenström på Kulturrådet som ansvarar för Barnbokskatalogen.

En urvalsgrupp har plockat ut 312 titlar i bokfloden. Det är inte bara böcker på svenska som presenteras utan också böcker utgivna i Sverige på andra språk.

I år samverkar tre nationella aktörer inom det läsfrämjande området: Barnens Bibliotek producerar barnbokskatalogen, Svenska barnboksinstitutet administrerar Bokjuryn och båda dessa insatser finansieras av Kulturrådet.

– Detta samarbete är mycket glädjande, sa Kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson vid invigningen av barnbokskatalogen på Bokmässan.
 
Sedan starten 1999 har katalogen nu blivit ett interaktivt verktyg för barn från att främst ha varit ett pedagogiskt hjälpmedel för vuxna. Katalogen kan användas i arbetet med Bokjuryn då barn och ungdomar ska rösta fram årets bästa böcker. Katalogen trycks i 400 000 exemplar och är gratis.
 
Ytterligare information:
Tua Stenström, handläggare
Telefon: 08-519 264 51
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Rebecka Svensén, t.f. presschef
Telefon: 08-519 264 25, 076-540 10 25
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Header logo