Många söker stöd för samarbete med tonsättare

Kulturrådet har beslutat att ge 3,5 miljoner kronor i bidrag till olika samarbeten med tonsättare. Det är 45 olika samarbetsprojekt som nu får stöd, allt från musikteater för bebisar till trombonsamarbete mellan Nils Landgren och Christian Lindberg.

När bidraget infördes 1998 var syftet att ge regionala och lokala institutioner på scenkonstområdet möjlighet att beställa verk till sina föreställningar direkt av tonsättare. Från och med 2008 kan även fria grupper söka bidraget. Antalet ansökningar har därför ökat från 30 ansökningar år 2006 till 86 ansökningar i år. Fria teater-, dans- och musikgrupper står bakom mer än hälften av de samarbetsprojekt som nu får bidrag.

Årets bidrag går också till regionala musikinstitutioner, och flera operaprojekt får nu stöd. NorrlandsOperan får bidrag till tre olika samarbeten med tre olika tonsättare. GöteborgsOperan får 290 000 kronor i bidrag för en kammaroperathriller om sömn, utbrändhet och svek. Det får också Vadstena Akademien för en operett som bygger på Jane Austens roman ”Stolthet och fördom”.

Bland de projekt som nu får bidrag märks både etablerade och nya tonsättare. Stiftelsen Musik i Dalarna får till exempel stöd för ett samarbete med jazzmusikern Anna Einarsson och Musik i Gävleborg ska samarbeta med Thomas Bjelkeborn kring ett verk för slagverk och elektronik.

Bidrag till samarbete med tonsättare ska stimulera processer som syftar till konstnärlig utveckling och förnyelse. Kulturrådet har i år avsatt 3,5 miljoner kronor för samverkan med tonsättare vilket är 265 000 kronor mer än förra året.

Ytterligare information:
Ulrika Lind, handläggare
Telefon: 08-519 264 85, 076-540 10 85
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Rebecka Svensén, t.f. presschef
Telefon: 08-519 264 25, 076-540 10 25
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Header logo