Barnbokskatalogen noll till nitton år - nu med Bokjuryn

- Det är roligt att läsa. Genom läsandet och språket stimulerar vi också tänkandet. Läslusten måste väckas för varje ny generation. Barnbokskatalogen har en viktig roll i att visa vad som ges ut idag av barn- och ungdomsböcker.

Det säger Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg, som idag presenterade årets upplaga av Barnbokskatalogen vid bokmässan i Göteborg.

Kulturrådet har varje år sedan 1999 på uppdrag av regeringen lyft fram den nya barn- och ungdomslitteraturen i en katalog. Barnens egen litteraturpristävling Bokjuryn, där årets bästa barn- och ungdomsböcker röstats fram, har funnits sedan 1997. Svenska barnboksinstitutet administrerar Bokjuryn. Barnbokskatalogen produceras av Kultur i väst Regionbiblioteket.
 
Både Barnbokskatalogen och Bokjuryn har som syfte att stimulera barns läsvanor, och att fungera som handledning för vuxna förmedlare.  Nu tar samarbetet ett steg framåt och Bokjuryn integreras i Barnbokskatalogen. För att manifestera detta byter katalogen namn till Barnbokskatalogen noll till nitton år - nu med Bokjuryn. Bokpresentationerna har försetts med åldersangivelser och ämnessymboler.

Barnbokskatalogen noll till nitton år  - nu med Bokjuryn riktar sig till barn och unga och innehåller ett inspirerande urval av årets utgivning av barn- och ungdomslitteratur samt tävlingar och artiklar. Den ligger till grund för arbetet med Bokjuryn på skolor, bibliotek och hos enskilda personer.

400 000 exemplar av katalogen har tryckts upp. Den finns också i digital form på www.barnbokskatalogen.se. I år kan barn och unga kryssa för, tycka till och skriva egna listor både i katalogen och på webben.

Beställ katalogen

MER INFORMATION

Tua Stenström, handläggare
Telefon: 08-519 264 51, 073-360 46 95
fornamn.efternamn@kulturradet.se

Rebecka Svensén, informationschef
Tel: 08-519 264 25, 076-540 10 25
fornamn.efternamn@kulturradet.se

Header logo