Kulturrådet föreslår nytt uppdrag för Cullbergbaletten

Kulturrådet föreslår att Cullbergbaletten får ett regeringsuppdrag och att kompaniet blir en del av Kungliga Operan i Stockholm. Det framgår av en utredning som Kulturrådet har gjort på uppdrag av Kulturdepartementet och som presenterades idag.

Kulturrådet fick i september förra året i uppdrag av regeringen att analysera Cullbergbalettens utvecklingsbehov och lämna förslag för att säkerställa kompaniets fortsatta verksamhet.

Cullbergbaletten, som bildades 1967 av Birgit Cullberg, är Sveriges mest erkända danskompani. Cullbergbaletten är idag en del av Riksteatern. Kompaniet består av 18 dansare från 12 länder. Tillförordnad konstnärlig ledare är Anna Grip.

– Cullbergbaletten är unik och har ett stort konstnärligt värde såväl nationellt som internationellt, säger Kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson.

Kulturrådet anser att det finns ett starkt behov av ett större samtida nationellt danskompani av hög kvalitet i Sverige. Cullbergbaletten har hittills fyllt den rollen och bör göra det även i fortsättningen.

Kulturrådet föreslår därför att Cullbergbaletten får:

  • ett tydligt regeringsuppdrag som Sveriges samtida nationella danskompani
  • en förstärkning av sin organisation avseende konstnärlig ledning, marknadsföring och försäljning
  • nya produktionslokaler anpassade för kompaniets behov
  • en egen avgränsad budget för verksamheten, där det finns medel för att genomföra minst två produktioner per år

I utredningen för Kulturrådet resonemang kring olika huvudmän för Cullbergbaletten. Det finns idag två möjligheter, Riksteatern och Kungliga Operan. Kulturrådet förordar dock att Cullbergbaletten ska bli en del av Kungliga Operan men med en tydlig avgränsning mellan Cullbergbaletten och Kungliga baletten (Operans klassiska danskompani).

Kulturrådet föreslår också att Cullbergbaletten i framtiden ska ha Gasklockan i gasverksområdet i Hjorthagen i Stockholm som sin hemmascen. Fram till dess att Gasklockan finns tillgänglig anser Kulturrådet att Cullbergbaletten bör teckna samverkansavtal med andra scener i Stockholm och runt om i landet. 

Ytterligare information
Viveca Hallberg, projektledare
Telefon: 08-519 264 11
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Rebecka Svensén, informationschef
Telefon: 08-519 264 25, 076-540 10 25
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Header logo