Kulturrådet ger bidrag till kultur på arbetsplatsen

Vägbibliotek för lastbilschaufförer och teaterprojekt för unga industriarbetare är exempel på verksamhet som nu får bidrag från Kulturrådet. Nästan 1,7 miljoner kronor fördelar Kulturrådet till kulturverksamhet med arbetsplatsen i fokus.

Det är totalt fyra projekt som får bidrag. Det största bidraget på en miljon kronor går till projektet Böcker till alla arbetsplatser, som bland andra IF Metall, SEKO och Transportarbetarförbundet står bakom. Syftet med projektet är att starta arbetsplatsbibliotek över hela landet, med särskilt fokus på mindre och mobila arbetsplatser. Projektet, som nu är inne på tredje och sista året, har till exempel byggt upp ett nät av vägbibliotek i Sverige.

Läs för mig pappa! är ett annat projekt som nu får bidrag från Kulturrådet. Syftet är att öka läsandet av skönlitteratur bland män inom LO-förbunden och att de i sin tur ska läsa för sina barn. Bakom projektet står sex fackförbund i samarbete med bland andra Författarförbundet. 

Dessutom får två projekt i Gävleborgs län bidrag. I det ena projektet, Sagt från Sandviken, hojtat från Hofors, ska arbetare och unga arbetslösa tillsammans ge sin bild av arbetsplatsen och brukssamhället. Bakom projektet står IF Metall Västra Gästrikland i samarbete med författaren Bernt-Olov Andersson. Även i det andra projektet, som IF Metalls avdelning nedre Dalälven stå bakom, ska arbetare och unga arbetslösa tillsammans medverka i ett teater- och musikprojekt där de ska gestalta sin situation som unga inom industrin idag.

Kulturrådet ger årligen projektbidrag för att främja kulturverksamhet med arbetsplatsen och arbetsgemenskapen som utgångspunkt. Kulturrådet prioriterar projekt som är väl förankrade hos arbetsgivaren och personalen på arbetsplatsen och där det professionella kulturlivet spelar en aktiv roll.

Beviljade bidrag

Header logo