Fristadsförfattare i Kulturrådets monter

Parvin Ardalan är Sveriges fjärde fristadsförfattare, inbjuden att verka i Malmö undre två år. I Kulturrådets monter på bokmässan berättade hon om sitt arbete som författare och aktivist i Iran och Sverige.

- Som gästförfattare får jag chansen att lära känna ett nytt samhälle och publicera mig i nya sammanhang. Jag kan dela med mig av mina erfarenheter från en diktatur och ta med mig nya från ett demokratiskt samhälle tillbaka.

- Mitt skrivande har redan förändrats. Jag går rakt på sak och uttrycker min mening i klartext, det förvånar mina iranska kollegor. I Iran måste vi gå omvägar och skriva i undermeningar eftersom det inte är tillåtet att uttrycka sig fritt.

Parvin Ardalan riskerar att hamna i fängelse i Iran och hennes frispråkighet i Sverige är inte ofarlig.
- Jag arbetar och förmedlar mina erfarenheter var jag än är, i Sverige, på resorna i andra länder som jag passar på att göra nu eller i fängelse. Jag tar tillvara på den tid jag har, det är min skyldighet att få ut så mycket som möjligt av den.

Parvin Ardalan beskriver sig som feminist och har förvånats över hur lika de patriarkala strukturerna är i såväl diktaturer som demokratier. Hon har också följt det svenska valet och chockats av de främlingsfientliga yttringar som kommit till uttryck. Hon efterlyser nya politiska strömningar som kan vitalisera politiken och en mer högröstad debatt.
- Varför säger ni inte mer, ni som kan?

Trettiotre städer i Europa samt Mexico city och Miami är fristäder. I tjugotvå av dem finns en aktiv författare just nu, däribland Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.

Kulturrådet stödjer fristadsförfattarnas litterära verksamhet som medverkan på mässor, kongresser och seminarier liksom möjligheten att bli översatta till svenska. Myndigheten verkar också för att fler städer ska bjuda in fristadsförfattare.

Parvin Ardalan mottog Palmepriset 2007.

Läs Kulturrådets program på bokmässan

Header logo