Fyra nya titlar i Alla tiders klassiker-serien

Kulturrådet stödjer utgivningen av sammanlagt femtio titlar i serien Alla tiders klassiker för skolan. Det ska vara moderna klassiker från olika språkområden och världsdelar. Nu föreslås fyra nya titlar för utgivning, översatta från kinesiska, persiska, spanska och franska.

De fyra nya klassikerna är: Gränsland av kinesiskan Shen Congwen, Den sista dimman av chilenskan Maria Luisa Bombal, Gilles kvinna av den belgiska författarinnan Madeleine Bourdouxhe och Mitt hjärta sörjer gården av Forough Farrokhzad från Iran.

- Jag är glad att vi lyckas lyfta fram så många kvinnliga författare i denna unika nya serie, säger gruppens ordförande Stefan Helgesson. Nästan alla litterära kulturer inklusive den västerländska har dominerats av män.

Under tioårsperioden 1985 till 1995 gavs det ut hundra titlar i en klassikerserie för skolan. Syftet var att erbjuda skolor att köpa klassisk litteratur i klassuppsättningar till lågt pris. 2006 fick Kulturrådet regeringens uppdrag att utöka serien med ytterligare 50 titlar med tanken att öka den litterära mångfalden i skolan. Hittills har 44 titlar valts ut. I oktober kommer den fullständiga listan att vara klar.

KONTAKT

Cay Corneliuson
Handläggare
Telefon: 08-519 264 07
fornamn.efternamn@kulturradet.se

 

Helene Oljons
Pressekreterare
Telefon: 08-519 264 25
fornamn.efternamn@kulturradet.se

Header logo