Kulturrådet satsar på konstnärlig förnyelse inom de fria teatergrupperna

Kulturrådet har fördelat cirka tre miljoner kronor i bidrag till 23 fria teatergrupper. Den här gången har Kulturrådet valt att prioritera konstnärlig förnyelse och utveckling. Subfrau från Skåne, Nu-institutet från Stockholm och Play teaterkonst från Västra Götaland är några av de grupper som fått stöd.

- Det handlar om föreställningar med hög angelägenhetsgrad. Grupper som ofta är gränsöverskridande och som har ett annorlunda uttryck till form och innehåll, säger Jochum Landin, handläggare på Kulturrådet.

Kulturrådets strävan har också varit att fördela bidragen regionalt. Av de fria teatergrupper som får stöd är fem verksamma i Västra Götaland, fyra i Skåne, två i Örebro, en i respektive Jämtlands, Västernorrlands och Kalmar län. Nio grupper har sin hemvist i Stockholms län:

- Sex av Stockholmsgrupperna kan räknas som nationella eftersom de turnerar i hela landet och planerar att spela minst hälften av sina föreställningar utanför Stockholm, förklarar Jochum Landin.

Stadra Sommarscen i Nora, Sommarteater på Krapperup i Höganäs och Teater Oberon i Ragunda är några av de verksamheter utanför storstadsområdena som får produktionsbidrag.

Åtta teatergrupper som får stöd riktar sig till barn och unga. En tredjedel bland dem som nu får bidrag har inte tidigare fått stöd av Kulturrådet. Några av de nya är Östra Teatern, Rotation production och Instead of Gospel. Större delen av bidragsgivningen till de fria teatergrupperna för 2010 beslutades i november 2009.


Beviljade bidrag

KONTAKT

Jochum Landin
Handläggare 
Telefon: 08-519 264 39
fornamn.efternamn@kulturradet.se

 

Helene Oljons
Pressekreterare
Telefon: 08-519 264 70
fornamn.efternamn@kulturradet.se

 

Header logo