Re:Orient startar kulturverksamhet på Moriskan i Malmö

Kulturrådet fördelar 800 000 kronor till kulturorganisationen Re:Orient för att driva en kulturell mötesplats i Folkets Park i Malmö. Re:Orient vill skapa ett kulturhus på Moriska paviljongen som ska bli en samtida mötesplats som förenar kultur och nöje med socialt engagemang och samhällsansvar. Moriskan, som är byggt som ett orientaliskt palats, har en hundraårig historia av nöjescentrum i Malmö.

– Vi vill stärka relationen mellan människor från olika kulturer och idévärldar, säger Ozan Sunar verksamhetsledare på Re:Orient. Moriska Paviljongen ska vara en arena för sociala innovationer; en plats som utforskar nya vägar att stärka medborgarskap, delaktighet och inflytande.

Kulturrådets bedömning är att Re:Orient under lång tid bidragit till att öka mångfalden i Stockholms kulturutbud. Förutom att presentera musik från olika delar av världen har Re: Orient också organiserat seminarieserier och samtal kring samhällsaktuella ämnen. 

Kulturrådet har under perioden 2008-2010 ett utökat uppdrag att stärka internationella och interkulturella utbyten. Re:Orients planer på Moriska Paviljongen ligger väl i linje med uppdraget.

Bakgrund: Re:Orient är en kulturorganisation som startades 1993 som en festival med kultur från Mellanöstern och Nordafrika. Den låg först på Djurgården, men flyttades till Södra Teatern. Idén var att skapa möten mellan det västerländska och österländska genom musik, dans och seminarier. En mötesplats för både det judiska, kristna och muslimska. Pedagogisk verksamhet för barn och unga ingår också.

Moriska paviljongen: År 1901 fick arkitekt Aron Wolff Krenzisky i uppdrag av arbetarrörelsen att rita ett nöjesplats i Folkets Park, Malmö. Huset skulle vara en plats för nöje och rekreation för de som då inte kände sig välkomna i de borgerliga salongerna.


KONTAKT

Anna Selvåg
Handläggare
Telefon: 08-519 264 29
fornamn.efternamn@kulturradet.se

Helene Oljons
Pressekreterare
Telefon: 08-519 264 25
fornamn.efternamn@kulturradet.se

Header logo