Den 1 december invigdes Strindbergsåret 2012

Den första december invigdes Strindbergsåret 2012 med portalvernissage på Strindbergsmuseet. Kulturrådets nya webbplats www.strindberg2012.se presenterades. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, Kennet Johansson, GD på Kulturrådet och Benny Fredriksson, VD för Stadsteatern samtalade utifrån sina egna personliga upplevelser av August Strindbergs verk.

– Under Strindbergåret 2012 kommer ett flertal av våra kulturinstitutioner att uppmärksamma August Strindbergs liv och verk, som författare, dramatiker och konstnär. Kulturrådet har sedan tidigare i uppdrag att samordna de många insatser som kommer att göras under Strindbergsåret. Det är glädjande att det nu finns en gemensam webbplats dit Strindbergälskare i Sverige och utomlands kan vända sig för att få kunskap och aktuell information om det rika och varierade program vi kommer att kunna ta del av under det kommande året, sa kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth inför invigningen.

Syftet med Strindbergsåret 2012 handlar om att bättre förstå vår samtid. Vi kommer att granska, uppleva och diskutera Strindbergs verk. Låta dem belysa den värld vi har kring oss, vilka vi är och vad våra liv kan innehålla. Oavsett vad vi tycker om Strindberg och hans konstnärliga gärning så har han påverkat den kultur vi lever i. Vårt språk. Vad vi talar om. Hur vi ser på oss själva. Strindberg omformulerade ständigt vem han var; författare, dramatiker, målare, samhällsdebattör, vetenskapsman med mera. Han var alltid i opposition. Han utgick från sig själv och använde sitt eget liv som konstverk. Vi har försökt sammanfatta Strindbergs gärning med uppmaningen: Tänk själv! Och kanske är ”Tänk själv!” också den viktigaste länken mellan Strindberg och 2012.

Strindbergsåret 2012 är ett samarbete mellan Kulturrådet, Stockholms stad via Stockholms stadsteater och Svenska institutet. 

Läs mer

Header logo