Illustration av Shaun Tan till Nationalmuseum

Nationalmuseum i Stockholm får idag ta emot en illustration av Shaun Tan, årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA). Shaun Tans verk kan därmed bli tillgängligt för en bred allmänhet och bevaras för kommande generationer.

– Nationalmuseum är mycket glada över att kunna ta emot ett originalverk av årets ALMA-pristagare Shaun Tan. Han framstår här som en stor förnyare av en klassisk bildvärld i barnbokens form. Förvärvet av Shaun Tans illustration blir därför ett värdefullt komplement till museets samlingar av barnboksillustrationer, säger Magnus Olausson, chef för Samlingarna med Statens porträttsamling på Nationalmuseum.

I illustrationen möts Shaun Tans och Astrid Lindgrens karaktärer. Med blyerts och färgkrita låter Shaun Tan Astrid Lindgrens internationellt kända figur Pippi Långstrump sitta på huvudet av en vattenbuffel. Vattenbuffeln finns med i kortnovellen The Water Buffalo i antologin Tales from Outer Suburbia (Allen & Unwin, 2008).

Shaun Tan gjorde illustrationen inför sitt besök i Stockholm i slutet av maj i år och den visades första gången i samband med pristagarföreläsningen på Kulturhuset. Shaun Tan har valt att donera illustrationen till Nationalmuseum som en gåva till Sverige.

Shaun Tan är författare och illustratör från Australien och har illustrerat ett 20-tal böcker, varav två är utgivna i Sverige (Ankomsten, Kabusa Böcker 2010 och Det röda trädet, Kabusa Böcker 2011). Han arbetar också med adaptioner av sina verk till animerad film, musik- och teaterföreställningar – liksom med fri bildkonst och muralmåleri. Den 31 maj mottog han Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne ur H.K.H. Kronprinsessan Victorias hand vid en ceremoni i Stockholms Konserthus.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor och delas ut årligen till en eller flera mottagare. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjande arbete kan belönas. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Priset ska också stärka barns rättigheter på global nivå. En expertjury utser pristagarna som nomineras av institutioner och organisationer från hela världen. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne administreras av Statens kulturråd.

KONTAKT

Helene Andersson
Informatör
Telefon: 08-519 264 17

fornamn.efternamn@alma.se

Header logo