Foto: Emanuel Hägglund

Kulturforum för yttrandefrihet och fristadsförfattare

– Inget samhälle kan kallas demokratiskt om inte yttrandefriheten värnas. Så inledde Kulturrådets generaldirektör, Kennet Johansson, Kulturforum i Börshuset i Stockholm på onsdagen.

80 seminariedeltagare hade bänkat sig i Svenska Akademiens vackra lokaler för att under två dagar diskutera det fria ordet, fristadsförfattare och erfarenheter av internationellt samarbete.

Trots allt tal om fristäder så finns det ännu bara 20 stycken i hela världen. I Sverige har vi endast fyra. PEN har samtidigt 700 förföljda journalister på sin lista.

– Kulturrådet vill hjälpa till att utvidga antalet fristäder, sade Kennet Johansson. Om våra demokratiska samhällen inte har möjlighet att skapa fler fristäder blir man undrande. Vi måste kunna erbjuda skydd och möjligheter för författare och konstnärer att utöva sin konst.

– Regeringen har ju i regleringsbreven till Kulturrådet pekat ut fristadsförfattare som en viktig fråga att arbeta med. Med de orden lämnade Kennet Johansson över till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Kulturministern tog avstamp i att det idag, 30 november, är Karl XII:s  dödsdag. Hon erinrade sig en bok som hon skrev om den svenska skinnskallerörelsen i mitten av 1990-talet.

– Rasisterna har inte försvunnit från gatorna, bara blivit smartare, konstaterade Lena Adelsohn Liljeroth. Yttrandefriheten är helt grundläggande för ett öppet och civiliserat samhälle. Vi ska de här dagarna fördjupa samarbetet, lära av varandra och ta ett steg framåt.

Under förmiddagen deltog flera talesmän för yttrandefrihet och fristadsförfattare; John Ralston Saul, president för PEN International, Kerstin Brunnberg, Kulturrådets ordförande och Ola Larsmo som är ordförande i svenska PEN. Eftermiddagen ägnades åt samtal med fristadsförfattare från Iran, Kenya, Syrien och Bangladesh. Den 1 december fortsätter seminariet.

Header logo