Kulturrådet satsar på teaterturnéer för unga och utvecklingen av scenkonsten

Kulturrådet fördelar 53 miljoner kronor i stöd till 76 fria teatergrupper nästa år. Det är drygt tre miljoner mer än tidigare år. Cirka 60 procent, riktar sig till grupper som bedriver projekt och verksamheter som vänder sig till den unga målgruppen.

- Två viktiga kriterier ligger till grund för de nya satsningarna referensgruppen valt att göra, förklarar Elin Norquist, handläggare på Kulturrådet. Det handlar om att göra scenkonst för barn och unga av hög konstnärlig kvalité tillgänglig över hela landet, samt att stärka konstnärlig utveckling och förnyelse inom teaterområdet.

Som ett resultat av satsningen på konstnärlig utveckling och förnyelse har bland andra Lundahl & Seitl, Poste Restante och Bastardproduktion fått höjda och nya verksamhetsstöd. Teater Tre, Mittiprickteatern och Dockteatern Tittut är exempel på grupper som turnerar nationellt för att möta den unga publiken samt håller en hög konstnärlig kvalité

- Det är mycket roligt att vi kunnat stärka de här grupperna med ytterligare stöd, betonar Elin Norquist.

Några andra grupper som uppmärksammas för sitt arbete med barn- och ungdomssatsningar är bland andra Teater Jaguar i Västra Götaland, Ögonblickteatern i Västerbotten och Thales teater i Hammenhög i Skåne.

För att särskilt uppmärksamma Strindbergsåret 2012 lyfter Kulturrådets referensgrupp ett antal projekt i landet som utgår från Strindbergs liv och verk. Bland andra får Unga Romateatern på Gotland, Gottsunda Dans och Teater i Uppsala och Stockholms Improvisationsteater stöd för olika satsningar i Strindbergs anda.

Läs mer om fördelningen

KONTAKT

Elin Norquist
Handläggare
Telefon: 08-519 264 59
elin.norquist@kulturradet.se

Ursula Forner
Kommunikationschef
Telefon: 08-519 264 10
ursula.forner@kulturradet.se

Header logo