Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne lanserar nya läsnycklar

Idag lanserar Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) tre nya läsnycklar för böckerna Är det dags? (Berghs, 2008) och Rotbarnet (Berghs, 2011) av Kitty Crowther, och Guldkompassen (Natur & Kultur, 2008) av Philip Pullman. Läsnycklarna är handledningar för alla som vill veta mer om litteraturpristagarna och deras verk. De kan användas i bokcirkeln, för skolarbetet eller som inspiration till vidare läsning.

Syftet med läsnycklarna är att öka kunskapen om pristagarna bland barn, unga och läsfrämjare, men också att levandegöra litteraturen, locka till läsning och ge möjlighet till delaktighet och eget skapande.

De nya läsnycklarna är skrivna av litteraturpedagogen, skribenten och föreläsaren Agneta Edwards.

– Med läsnyckelns hjälp kan man komma under ytan på berättelsen och fördjupa sin läsning och tolkning. Jag hoppas att läsnycklarna används som verktyg för att öppna boken för läsarens blick, tanke och upplevelse, särskilt i skolans litteratur-undervisning men också som inspiration för vilken bokläsare som helst.

Agneta Edwards ingick i åtta år i juryn för Litteraturpriset för Astrid Lindgrens minne. Hon tilldelades Barnboksakademiens Eldsjälspris 2002.

Illustratören och författaren Kitty Crowther från Belgien mottog Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2010. Hon gör böcker både för riktigt små barn och för lite äldre läsare. Hon beskrivs som en linjens mästare, men också stämningens. Existentiella frågor och tunga ämnen är vanliga i hennes böcker, men det är aldrig nattsvart, det finns alltid ljus i slutet av tunneln.

Författaren Philip Pullman från England utsågs till mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2005. Han är en mästerlig berättare i en mångfald av genrer – från historisk roman och fantasy till social realism och dråplig parodi. Hans verk har ett muntligt drag som tillsammans med humor, språklig vighet och ett sceniskt berättande gör dem tacksamma att högläsa och dramatisera. 2007 blev Guldkompassen film, med skådespelarna Daniel Craig och Nicole Kidman i huvudrollerna. 

KONTAKT

Helene Andersson
Informatör
Telefon: 08-519 264 17

fornamn.efternamn@alma.se

Header logo