Många olika aktörer får stöd för läsfrämjande

I år är det ovanligt många andra aktörer än biblioteken som får stöd för läsfrämjande. Några exempel: Läs för mig morfar som drivs av Skådebanan Dalarna, Strindbergs Intima teater som vill utveckla ungas skrivande i Strindbergs anda och Föreningen Läsrörelsen som vill nå föräldrar med små barn. Sammanlagt fördelar Kulturrådet nu drygt fem miljoner kronor till cirka 40 projekt.

– Det är intressant att notera att fler vill arbeta genreöverskridande, exempelvis koppla ihop scenkonst och läsfrämjande. Många vill också uppmuntra barns eget skapande, säger Cay Corneliusson, handläggare på Kulturrådet.

Den största summan, en halv miljon kronor, får Länsbiblioteket i Östergötland för projektet Allt genast. Tanken är att främja läsning för barn och unga med dyslexi.

Det är också flera projekt som arbetar med Strindberg inför det kommande Strindbergjubiléet nästa år. Gottsunda Dans & Teater ska exempelvis öka läslusten hos barn via scenkonsten. I samband med att de medverkar i en Strindbergföreställning får de träffa en nutida författare eller scenartist och diskutera verket. Strindbergs Intima teater vill med projektet Strindbergs värld göra vår nationalförfattare levande och lockande för unga människor.

Det är i år också ovanligt många ansökningar som avser verksamhet på nationell nivå. Kulturrådet prioriterar bland annat projekt som uppmuntrar barns och ungas delaktighet och eget skapande. Projekt som använder nya medieformer prioriteras också.

Läs mer om fördelningen

KONTAKT

Cay Corneliuson
Handläggare
Telefon: 08-519 264 07

fornamn.efternamn@kulturradet.se

 

Helene Oljons
Pressekreterare
Telefon: 08-519 264 25
fornamn.efternamn@kulturradet.se

 

Header logo