Nordiska författare intar Paris

Fler svenska och nordiska författare än någonsin är inbjudna till Salon du Livre i Paris. Bokmässan, som räknas som Frankrikes största litterära evenemang pågår mellan den 18 och 21 mars. Det är den största nordiska satsningen i Paris genom tiderna. Under temat Les Lettres Nordiques presenteras 40 nordiska författare i debatter och seminarier.

– Salon du livre erbjuder fantastiska möjligheter för de svenska författarna att möta franska läsare. Franska förläggare har länge varit medvetna om att Norden skulle vara i fokus i år. Det har medfört att många fler titlar än vanligt översatts till franska. Norden kommer att inta Paris! säger Helen Sigeland på Kulturrådet.

Från Sverige medverkar bland andra Per Olof Enquist, Sara Stridsberg, Carl-Johan Vallgren, Annika Thor, Jonas Hassen Khemiri, Mara Lee, Anne Swärd, Ulf Nilsson, Johanna Thydell och Ingrid Olsson. Några av författarna introduceras för första gången för en fransk läsekrets.

Les lettres nordiques arrangeras av Kulturrådet och de nordiska motsvarigheterna Kunststyrelsen i Danmark, NORLA i Norge, The Icelandic Literature Fund, FILI i Finland och Centre national du livre. Nordiska Ministerrådet har bidragit ekonomiskt till satsningen.

I samarbete med Svenska Institutet i Paris arrangeras den 17 mars ett seminarium för översättare till franska. En stor bokutställning kommer att visa nordiska böcker på originalspråk och i översättning.

KONTAKT

Helen Sigeland
Handläggare
Telefon: 08-519 264 33
fornamn.efternamn@kulturradet.se

Helene Oljons
Pressekreterare
Telefon: 08-519 264 25
fornamn.efternamn@kulturradet.se

Header logo