Stort intresse för internationella projekt på kulturområdet

Festivaler, utlandsturnéer och mässor. Det är områden som Kulturrådet väljer att satsa på när projektbidragen för internationell verksamhet fördelas. Sammanlagt beviljas drygt 5,5 miljoner kronor.

– Vi kan konstatera att det finns ett stort intresse för svenska kulturaktörer att ingå i internationella samarbetsprojekt, säger Anna Selvåg, handläggare på Kulturrådet.

Kulturrådet fördelar stöd till medfinansiering av olika EU-projekt. Konstnärsgruppen Performing Pictures i Stockholm och danskompaniet Memory Wax i Malmö är två exempel. Det svenska fjäll- och samemuseet  Ájttes i Jokkmokk får möjlighet att synliggöra den samiska kulturen med utställningen ”Eight seasons i Sápmi”. Ett särskilt intressant projekt med tanke på kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014 som bland annat planerar att lyfta fram den samiska kulturen.

Det finns ett stort intresse att arrangera festivaler i Sverige inom scenkonstområdet. Göteborgs Dans- och teaterfestival beviljas 1,3 miljoner kronor för internationellt samarbete. Dans- och teaterfestivalen är en viktig plattform inom scenkonstområdet och fick som enda svensk kulturfestival stöd från EU under år 2011. Scenkonstbiennalen Bibu för barn och unga beviljas 400 000 kronor för den internationella delen av festivalen.

Flera utlandsturnéer på musikområdet är på gång: Folkmusikgruppen Kraja reser till Japan, folkpop-duon First Aid Kit ska till USA och metal-bandet Meshuggah ska turnera i Australien.

KONTAKT

Anna Selvåg
Handläggare
Telefon: 08-519 264 29
anna.selvag@kulturradet.se

Helene Oljons
Pressekreterare
Telefon: 08-519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

 

Header logo