Två utövande konstnärer i Kulturrådets nya styrelse

Konstnären Charlotte Gyllenhammar och tonsättaren Tebogo Monnakgotla är nya i Kulturrådets styrelse. Med de tillsättningarna infriar kulturministern sitt löfte om fler utövande konstnärer och fler kvinnor i styrelsen.

 Den 6-7 april samlades hela styrelsen för ett kunskapsseminarium om framtidens kulturpolitik. Men först intervjuades de av Kerstin Brunnberg, styrelseordförande:

– Det ska verkligen bli ett intressant uppdrag, sa Charlotte Gyllenhammar som tyckte att de stora luntorna med styrelsehandlingar var respektingivande. Jag ska börja med att lyssna mycket.

Charlotte Gyllenhammar som är bildkonstnär, skulptör och professor sitter i flera andra styrelser. Waldemarsudde och Skönhetsrådet är några av dem. Just nu har hon en pågående utställning i Washington. Charlotte är född i Göteborg men uppvuxen delvis i Stockholm. På Konstakademin började hon med måleri men övergick snart till skulptur.

– Jag fick ett mer tredimensionellt förhållande till världen.

Charlotte Gyllenhammar ställer ut i  Washington, Wanås och Venedig i vår, konstaterade Brunnberg. På Wanås har Charlotte ett permanent verk – Svindel från 2002. Till Wanås kommer också verk av Yoko Ono och Jacob Dahlgren.

Tebogo Monnakgotla som är tonsättare träffade Kerstin Brunnberg första gången då hon var huskomponist på Sveriges Radio. Tebogo har gått på Musikhögskolan i Piteå och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och utbildat sig till lärare i cello. Hon har gjort väldigt mycket i P2s regi, främst med svenska ensembler. Förutom komponerandet har Tebogo engagerat sig i den ideella föreningen Kvast, som betyder Kvinnlig anhopning av Svenska Tonsättare. Föreningen arbetar för att ”mer musik av kvinnor ska klinga i konserthus, på experimentscener och i aulor och allsköns musikhus”. Tebogo Monnakgotla arbetar i Stockholm; i en lokal på Musikerförbundet där hon sitter och komponerar till vardags.

Charlotte Gyllenhammar och Tebogo Monnakgotla. Foto: Stefan Tell.

Header logo