ALMA-juryn får tre nya ledamöter

Kulturrådets styrelse har utsett tre nya ledamöter till juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA). De nya ledamöterna är författaren och bibliotekarien Mats Kempe, litteraturpedagogen och barnbibliotekarien Annika Edlund samt barnläkaren Henry Ascher.

– Vi är mycket glada för att de har tackat ja till att vara med i juryn. De har en bred kompetens inom internationell barn- och ungdomslitteratur, läsfrämjande arbete och barns rättigheter, säger Kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson.

Mats Kempe är bosatt i Stockholm och anställd vid Barnängens världsbibliotek. Annika Edlund ansvarar för barnbiblioteksverksamheten vid Grubbebiblioteket i Umeå och är aktiv i kulturföreningarna Pilgatan och Krumelur. Henry Ascher är barnläkare, professor i folkhälsovetenskap och gästlärare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

De tre nya ledamöterna ersätter journalisten och litteraturkritikern Birgitta Fransson, författaren och skribenten Ulla Lundqvist samt barnläkaren och författaren Lars H Gustafsson, vars mandatperioder går ut den 30 juni 2012.

Kulturrådets styrelse beslutade även om förlängda förordnanden för Elina Druker, Maria Lassén-Seger och Lennart Eng, vars mandat förlängs till den 30 juni 2016.

Juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne består av tolv ledamöter och utses av Kulturrådets styrelse.

KONTAKT

Rebecka Svensén
Kommunikatör
Telefon: 08-519 264 20
rebecka.svensen@alma.se

Helene Andersson
Kommunikatör
Telefon: 08-519 264 17
helene.andersson@alma.se

Header logo