Årets ALMA-pristagare avslöjas den 20 mars

Tisdagen den 20 mars klockan 13.00 tillkännages vem eller vilka som får ta emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, (ALMA), världens största barn- och ungdomslitteraturpris. I år är 184 kandidater från 66 länder nominerade.

– Det är fantastiskt, bredden ökar, liksom vår kunskap om all barnlitteratur i världen, säger juryordföranden Larry Lempert. Antalet kandidater är fler än någonsin, och det gör naturligtvis att juryns arbete blir svårare, men också väldigt mycket mer spännande.

I år delas Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne ut för tionde gången.
– Under dessa tio år har juryn arbetat hårt och intensivt med att välja värdiga mottagare av priset. Vi har läst, diskuterat, dissekerat, argumenterat, ifrågasatt, informerat, besökt och slutligen enats om den pristagare vars verk eller verksamhet juryn anser vara av högsta konstnärliga kvalitet. Jag är mycket stolt över att juryn aldrig har varit förutsägbar eller politiskt korrekt, säger Larry Lempert.

Tillkännagivandet av årets pristagare sker traditionsenligt på Kulturcentrumet Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby och direktsänds till världens största barnboksmässa i Bologna, Italien. Tillkännagivandet och juryns presentation av pristagaren kan följas på alma.se. 

En fullständig lista över de nominerade kandidaterna finns publicerad på ALMAs webb. Bland de nominerade kandidaterna är 38 procent författare, 21 procent illustratörer, 20 procent läsfrämjare och organisationer samt 1 procent berättare. En femtedel av kandidaterna är nominerade i fler än en kategori.

Tidigare mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne:

Shaun Tan (2011)
Kitty Crowther (2010)
Tamerinstitutet (2009)
Sonya Hartnett (2008)
Banco del Libro (2007)
Katherine Paterson (2006)
Philip Pullman (2005)
Ryôji Arai (2005)
Lygia Bojunga (2004)
Christine Nöstlinger (2003)
Maurice Sendak (2003)

Läs mer

KONTAKT

Rebecka Svensén
Kommunikatör, Vimmerby
Telefon: 08-519 264 20
rebecka.svensen@alma.se

Helene Andersson
Kommunikatör, Bologna
Telefon: 08-519 264 17
helene.andersson@alma.se

Header logo