DansFunk i Malmö vill förnya danskonsten

Skånes Dansteater arrangerar en festival på temat dans och funktionsnedsättning den 27-28 september. Inspiration kommer till stor del från Scottish Dance Theatre och Candoco, som varit banbrytande på området. Kulturrådets Benny Marcel är moderator.

– Vi märker att det finns ett stort intresse för de här frågorna, säger Tanja Mangalanayagam, initiativtagare till DansFunk. Det har kommit in många anmälningar från hela Sverige och flera av de nordiska grannländerna.

Skånes Dansteater vill skapa en nationell debatt om hur man förnyar dansen som konstform men också visa upp goda exempel från arbetet som gjorts av bland annat Scottish Dance Theatre. Festivalen innehåller internationella gästspel, en konferens, masterclasses, danswokshops, rundabordssamtal och residens.

Bland anmälningarna märks Norrlandsoperan och Ögonblicksteatern från Umeå, danskonsulenter från hela landet och deltagare från Oslo och Köpenhamn.
– Jag hoppas att DansFunk ska inspirera institutionerna att arbeta mer progressivt med frågorna. Tanken är att vi ska lära av de erfarenheter som andra repertoarkompanier i Europa gjort.

Skånes Dansteater ingår i RepNet, ett nätverk för erfarenhetsutbyte mellan kompanierna Scottish Dance Theatre, Icelandic Dance Company, Carte Blanche och Tanzcompanie Oldenburg.

KONTAKT

Julia Sundberg
Handläggare
Telefon: 08 519 264 11
julia.sundberg@kulturradet.se

Karin Westling
Handläggare
Telefon: 08 519 264 37
karin.westling@kulturradet.se

 

Header logo