Världsbokdagen 23 april

Yttrandefrihet, demokrati och kulturell mångfald är teman på Världsbokdagen. Författarcentrum skapar hundratals möten mellan författare och läsare runt om i landet med stöd av Kulturrådet. Den 23 april har sedan 1995 varit Unescos officiella dag tillägnad boken, läsandet och upphovsrätten.

– Syftet med projektet är att förankra litteraturens betydelse i samhället samt att uppmärksamma läsandets centrala roll för det demokratiska kunskapssamhället, säger Kennet Johansson, generaldirektör på Kulturrådet.

Litteraturen och läsandet har en central roll för det demokratiska samhället. På Världsbokdagen vill Kulturrådet bidra till att litteraturen når nya målgrupper och även att öka intresset för läsning och skrivning. Genom att möta författare på bibliotek och studiecirklar kan intresset väckas. Kulturrådet subventionerar via Författarcentrum olika former av möten på Världsbokdagen.

Många barn och ungdomar får nu chansen att höra en författare berätta om sig själv och sitt skrivande. Flera skolor firar Världsbokdagen med skrivarverkstäder, workshops och andra aktiviteter. Den 23 april medverkar Kulturrådet i seminariet ”Författarna och friheten” på Världsbokdagen. Svenska UNESCO-rådet och Författarförbundet arrangerar och platsen är Gamla centralposthuset i Stockholm. Fredrik Elg från Kulturrådet talar på temat ”Vad är en fristadsförfattare?”.

Bakgrund: Firandet av Världsbokdagen den 23 april har blivit en etablerad tradition i Sverige. För sextonde året i rad uppmärksammas boken, läsandet och upphovsrätten denna dag. Ursprungsidén kommer från Katalonien. Där har man sedan 1900-talets början firat Världsbokdagen genom att ge en bok i gåva och få en ros tillbaka.

Header logo