Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne fyller tio år

Världens största barn- och ungdomslitteraturpris fyller i år tio år. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) har under ett decennium verkat för att stärka barn- och ungdomsbokens ställning i världen.

– Litteraturpriset lyfter fram barns och ungas litteratur på ett viktigt och tydligt sätt, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

När Sveriges mest berömda författare Astrid Lindgren gick bort 2002 beslutade Sveriges regering att instifta ett pris till hennes minne. Sedan det inrättades har elva pristagare belönats för sina konstnärliga livsverk och läsfrämjande insatser.

– Priset ska stärka barn- och ungdomslitteraturens ställning i världen. Det ska också stärka barns rättigheter på global nivå. Prisets genomslagskraft och synlighet har ökat för varje år. Det är hoppfullt för barnlitteraturen och för barns läsning, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Sedan priset inrättades har över 550 kandidater från drygt 90 länder nominerats. Nomineringsinstanserna består av organisationer och forskningsinstitutioner med anknytning till barn- och ungdomslitteratur. Idag har ALMA- kansliet kontakt med över 400 instanser över hela världen.

Tioårsjubileet firas med en utställning om priset på världens största barnboksmässa i Bologna, Italien, den 19-22 mars 2012. Den 20 mars kl. 13.00 tillkännages också namnet på årets mottagare. Tillkännagivandet sker i Astrid Lindgrens barndomsstad, Vimmerby och direktsänds till barnboksmässan i Bologna och via ALMA:s webbplats.

Tidigare mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne är:

Shaun Tan (Australien, 2011)
Kitty Crowther (Belgien, 2010)
Tamerinstitutet (Palestinska territorier, 2009)
Sonya Hartnett (Australien, 2008)
Banco del Libro (Venezuela, 2007)
Katherine Paterson (USA, 2006)
Ryôji Arai (Japan, 2005)
Philip Pullman (Storbritannien, 2005)
Lygia Bojunga (Brasilien, 2004)
Christine Nöstlinger (Österrike, 2003)
Maurice Sendak (USA, 2003).

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor och delas ut årligen till en eller flera mottagare. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjande arbete kan belönas. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Priset ska också stärka barns rättigheter på global nivå. En expertjury utser pristagarna som nomineras av institutioner och organisationer från hela världen. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne administreras av Statens kulturråd.

KONTAKT

Helene Andersson
Informatör
Telefon: 076 540 10 17
helene.andersson@alma.se

Header logo