Ökat stöd till dansarrangörer

ZebraDans, 3:e våningen, WELD och Dansstationen. Det är några av de dansarrangörer som Kulturrådet väljer att lyfta fram när stödet till dansarrangörer fördelas. Kulturrådet beviljar sammanlagt åtta miljoner i bidrag till åtta arrangörer inom dansområdet, en ökning med en halv miljon kronor jämfört med föregående år.

ZebraDans riktar sig till barn och unga och har ofta gästande koreografer och dansgrupper på sin scen i Stockholm. Fria koreografer som exempelvis SU-EN Butoh Company, Ossi Niskala och Christina Tingskog samarbetar med ZebraDans, som också har en omfattande turnéverksamhet.

– Det finns idag nätverk och organisationer som förbättrar möjligheterna att nå en publik långt utanför storstäderna, säger Anna Selvåg, handläggare på Kulturrådet. Två exempel är Danscentrum Stockholm som beviljas stöd för Dansspridning i Mellansverige och Dans i Nord som arrangerar föreställningar i Norrbotten.

WELD, också Stockholm, är en viktig arena för danskonsten och bidrar med internationalisering, konstnärlig utveckling och förnyelse. 3:e våningen i Göteborg har ambitionen att spegla viktiga konstnärskap inom den nutida dansen och har också ett stort internationellt koreografnätverk.

Dansstationen i Malmö har en omfattande verksamhet och planerar ett samarbete med Dansens Hus kring en plattform för nya streetkoreografer.

KONTAKT

Anna Selvåg
Handläggare
Telefon: 08-519 264 29
anna.selvag@kulturradet.se

Helene Oljons
Pressekreterare
Telefon: 08-519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

Header logo