Bokjuryn på Världsbokdagen

Idag, den 23 april, är det Världsbokdagen, en festdag för firande av böcker, författare och läsning som Unesco instiftat. Idag får vi också veta vilka barn- och ungdomsböcker som Bokjuryn röstat fram till 2012 års bästa.

Det är viktigt att lyfta fram barns och ungdomars eget val när det gäller läsning, Bokjuryn bidrar till att synliggöra det, säger Cay Corneliuson, handläggare för läsfrämjande på Kulturrådet.


Bokjuryn är en nationell omröstning där barn och ungdomar upp till 19 år varje år röstar fram sina favoritböcker i årets utgivning. Bokjuryn vill stimulera barns och ungdomars läsning och läslust och visa respekt för unga människors egna bokval. Kulturrådet finansierar Bokjuryn som drivs av Barnens bibliotek och Kultur i Väst. Mellan 29 000 och 57 000 barn har under de senaste 15 åren deltagit i omröstningen.

Klockan 9.30 kommer författaren Martin Widmark att försöka slå världsrekord i världens största läslektion någonsin i Göteborgs konserthus. Fjärde-och femteklassare från hela landet har bjudits in att delta i världsrekordförsöket i Stenhammarsalen i Göteborgs konserthus.

Följ presskonferensen på bokjuryns webbplats

Bakgrund Världsbokdagen

Världsbokdagen är en temadag instiftad av Unesco 1995 för att uppmärksamma boken och upphovsrätten. Idén kommer ursprungligen från Katalonien i Spanien där man sedan 1900-talets början har firat skyddshelgonet Sankt Görans dag den 23 april, genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om och få en ros tillbaka.  International Publishers Association blev inspirerade av traditionen och Spanien lämnade förslaget vidare till Unesco, FNs organisation för utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation.

Upphovsrätt är en hjärtefråga för Unesco som ser Världsbokdagen som ett sätt att fokusera bland annat på författarnas möjlighet till ersättning för sitt arbete i en snabbt digitaliserad värld.

KONTAKT

Cay Corneliuson
Handläggare
Telefon: 08-519 264 07
cay.corneliuson@kulturradet.se

Header logo