Första miljonen till läsning inom idrotten

Kulturrådet fick ett nytt uppdrag av regeringen i början av sommaren. Det handlar om att idrottsrörelsen ska samverka med biblioteken för att inspirera ungdomar att läsa. Idag har den första miljonen till detta ändamål fördelats. Sammanlagt ska tre miljoner kronor fördelas under två år.

Det handlar om boktrunkar, handböcker, läsning på resor och bokcirklar. Många idéer har kommit fram när framförallt kommuner söker stöd för läsfrämjande aktiviteter inom idrotten. Västerås kommun vill erbjuda personliga tränare i läsning, skapa idrottshörnor på biblioteken samt ta fram handböcker för idrottsföreningarna om läsningens betydelse. Örebro vill satsa på läsmatcher med lokala idrottsstjärnor och Ulricehamn satsar på noveller i mobiltelefoner.

– Det är stor uppfinningsrikedom i ansökningarna, säger Cay Corneliuson, handläggare på Kulturrådet. Här finns mycket att hämta inspiration från.

Flera fokuserar på att bygga upp små boksamlingar i anslutning till träningshallar eller att använda bokbussen till att besöka träningsanläggningar. En majoritet vill arbeta med förebilder i form av tränare som läser och författarbesök. Att arbeta med läsande och skrivande på resor till tävlingar har några tänkt på. Exempelvis kan man då använda tekniska hjälpmedel som mobiler, läsplattor, mp3-spelare, appar och webb.

Till det första ansökningstillfället kom det in 13 ansökningar. Sex av dem beviljades, varav hälften i samarbete med SISU idrottsutbildarna. 

KONTAKT

Jenny Löfström Ellverson
Handläggare
Telefon: 08-519 264 16
jenny.lofstrom@kulturradet.se

Cay Corneliusson
Handläggare
Telefon: 08-519 264 07
cay.corneliuson@kulturradet.se

Helene Oljons
Pressekreterare
Telefon: 08-519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

Header logo