Johanna Lindbäck och Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: Anna von Brömssen

Johanna Lindbäck
ny läsambassadör
för barn och unga

Sveriges nya läsambassadör heter Johanna Lindbäck. Hon utnämndes av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth på Bok & Bibliotek. Johanna Lindbäck är mest känd för att ha startat bloggen Bokhora och för en rad prisbelönta ungdomsböcker.

Juryns motivering lyder: Johanna Lindbäck har visat att hon har en genuin kärlek till litteratur och ett starkt engagemang i läsfrämjandefrågor. Med sina böcker En liten chock, Min typ brorsa, Saker som aldrig händer, Välkommen hem och Som om jag frågat har hon skapat sig en plats i den samtida ungdomslitteraturen. Hon har dessutom byggt upp en stark närvaro i sociala medier som möjliggör direktkommunikation med läsarna.

I korthet går uppdraget som läsambassadör ut på att främja läslust och att sprida kännedom om hur viktig läsningen är för barns språkutveckling.
– Föräldrar är superviktiga som förebilder, säger Johanna Lindbäck. Jag tror att vuxna män måste börja läsa mer för att inspirera unga pojkar att upptäcka litteraturen. Men jag vill också ta mig in på lärarutbildningarna och träffa rektorer och skolpersonal för att påverka den vägen.

Kulturrådet initierade en tjänst som läsambassadör efter förebilder i USA, Storbritannien, Irland och Australien. Den förste svenske läsambassadören blev Johan Unenge, känd för bland annat sina böcker och filmer om Eva & Adam. Under sina två år som läsambassadör har han gjort 70 framträdanden på skolor, konferenser och bokmässor.

KONTAKT

Cay Corneliusson
Handläggare
Telefon: 08–519 264 07
E-post: cay.corneliuson@kulturradet.se

Helene Oljons
Pressekreterare
Telefon: 08–519 264 25
E-post: helene.oljons@kulturradet.se

Header logo