Jönköping – Sveriges sjunde fristad

I Sverige finns sedan tidigare fristäder i Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala, Sigtuna och Växjö. Den 5 juni blir Jönköpings län Sveriges sjunde fristad. Landstinget skriver på onsdag under avtalet med fristädernas samarbetsorganisation, ICORN.

– Det är mycket glädjande att Jönköping har valt att ansluta sig till fristadsrörelsen i Sverige, säger Fredrik Elg, projektledare Kulturrådet. Det finns ett stort antal författare, journalister och andra kulturskapare som är i omedelbart behov av skydd. De städer som redan är fristäder i Sverige och runtom i världen kan också vittna om de vinster i form av kunskapsförmedling och relationsbyggande som fristadsarbetet ger.

Framgången med fristadsarbetet för förföljda författare och journalister har lett till att andra konstnärsorganisationer har börjat engagera sig för sina upphovspersoner. Behoven av skydd är stora även bland musiker, bildkonstnärer, skådespelare och dansare. Kulturrådet har på olika sätt engagerat sig i frågan om att bredda fristadsbegreppet. I höst arrangerar Kulturrådet ett nordiskt expertmöte i frågan, 11-12 november i Malmö.

Bakgrund: ICORN, International Cities of Refuge Network, är ett internationellt nätverk av fristäder för författare som hotas till livet på grund av att de kräver sin demokratiska rätt till yttrandefrihet. Huvudkontoret ligger i Stavanger, Norge.

KONTAKT

Fredrik Elg
Handläggare
Telefon: 08 – 519 264 48
fredrik.elg@kulturradet.se

Helene Oljons
Pressekreterare
Telefon: 08 – 519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

Header logo