Logotyp för Sveriges deltagande på bokmässan <br>i Bologna.

Lena Adelsohn Liljeroth inviger barnboksmässan
i Bologna

Ett femtiotal svenska författare och illustratörer kommer finnas på plats när Sverige som första nordiska land är hedersgäst på världens största barnboksmässa i Bologna den 25-28 mars. Det bärande temat är Barns och ungas rätt till kultur och mässan invigs av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

– Det är en stor ära att få inleda detta viktiga evenemang och det ska bli spännande att se svensk barn- och ungdomslitteratur i ett internationellt sammanhang, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Mässan ger inte bara Sverige en möjlighet att visa upp barn- och ungdomslitteratur utan erbjuder också förutsättningar för samtal och diskussioner om hur vi ska kunna stimulera unga till ökad läsning.

Sverige presenterar som hedersgäst en stor utställning över samtida svensk illustration. Utställningen på cirka 300 kvm presenterar 31 illustratörer utsedda av en expertjury. I urvalet har barnperspektivet varit vägledande.  Flera av illustratörerna har lång erfarenhet – bland dem Olof Landström, Sven Nordqvist, Eva Lindström, Pija Lindenbaum och Ilon Wikland. Andra är unga och i början av sina karriärer; en tredjedel av utställarna är födda på 1980-talet. Till utställningen produceras en omfattande katalog med information om illustratörerna.

På bokmässan arrangeras seminarier och presentationer med bland andra författarna Sara Elfgren Bergmark, Mats Strandberg, Ulf Stark, Martin Widmark och Moni Nilsson. Den svenska läsambassadören Johan Unenge möter sina kollegor från Irland och Australien i ett samtal om hur man får unga att läsa fler böcker.

På det centrala biblioteket Salaborsa arrangeras en läsfrämjandedag ”Sverige på biblioteket!” med föreläsningar och aktiviteter för barn, allmänhet, lärare och bibliotekarier.

Den lokala kulturföreingen Hamelin visar ytterligare en utställning med svenska illustrationer på Bolognas Arkeologiska museum i samarbete med Svenska institutet.

Kulturrådet ansvarar för satsningen och samarbetar med bland andra svenska barnboksförlag, Svenska institutet, Svenska Filminstitutet, Tillväxtverket, Business Sweden och Sveriges ambassad i Rom.
– Kulturrådet ansvarar för världens största pris inom barn- och ungdomslitteratur, priset till Astrid Lindgrens minne (ALMA), som varje år tillkännages i Bologna. Nu får vi ytterligare en möjlighet att främja barns och ungdomars läsning internationellt och vi är väldigt glada över möjligheten att representera Sverige som hedersgäst och temaland, säger Kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson.

Läs mer

KONTAKT

Eva Ottosson
Projektledare
Telefon: 08-519 264 24
eva.ottosson@kulturradet.se

Header logo