Bild på Golnaz Esfandiari

Möt Golnaz Esfandiari på Bok & Bibliotek

Hon är seniorkorrespondenten på Radio Free Europe-Radio Liberty som rapporterar om det som händer i Iran – från Washington, D.C. Hot och påtryckningar hindrar henne inte från att fullfölja sitt uppdrag: att värna demokratin. Möt Golnaz Esfandiari under Bokmässan i Göteborg: på Lilla scenen, Internationella Torget torsdag kl 14.30 och fredag kl 11 samt i Kulturrådets monter torsdag kl 11.30 då hon samtalar med Kulturrådets styrelseordförande Kerstin Brunnberg.

Golnaz Esfandiaris bevakningsområde är först och främst Iran men också kopplingarna mellan Iran och USA. Sitt journalistiska uppdrag beskriver hon som att värna demokratin.

Radio Free Europe-Radio Libertys uppdrag är att främja demokratin i länder utan frihet eller yttrandefrihet och där pressen inte kan arbeta fritt. Och det återspeglas i vårt arbete. Vi förmedlar nyheter och gör analyser för iranierna och för att andra inom vårt sändningsområde ska få den information de inte får från sina egna statsmedier. Man kan säga att vi ger dem en plattform där de kan uttrycka sig själva.

I sitt arbeta med sociala medier försöker Golnaz Esfandiari vara så objektiv och tillförlitlig som möjligt.

Jag tar upp sånt som det inte skrivs om. Mycket av det västerländska perspektivet handlar ju om frågan kärnkraft/kärnvapen. Det glöms ofta bort att iranier är precis som alla andra människor i resten av världen. De vaknar inte på morgonen och tänker på hur de ska inleda ett kärnvapenkrig eller anfalla ett annat land. De vill vara lyckliga, ha ett anständigt liv och kunna känna hopp.

Golnaz Esfandiari använder inte bara sociala medier för att nå sin publik utan också för att få information och nyheter från Iran.

Det pågår mängder av debatter och diskussioner bland iranierna på sociala medier som jag följer noga. På olika bloggar publiceras också intressant information som jag emellanåt använder.

Hon karaktäriserar Iran som ett land av bloggare, eller snarare som ett land av före detta bloggare.

Numera använder många Facebook för att publicera sina tankar och berättelser i stället.

Ett skäl till att så många unga iranier använder sociala medier är avsaknaden av offentliga plattformar och möjligheten att uttrycka sig fritt.

Iranier är ett uppkopplat folk och de är verkligen smarta när det gäller det internet. Det pågår en katt-och-råtta-lek med etablissemanget som har tvingat på dem en av världens hårdaste censur av internet.

Precis som många iranier i Iran betalar Golnaz Esfandiari ett högt pris för att värna demokratin.

– Jag får ta emot hot och påtryckningar precis som mina kollegor, och det ökade inför presidentvalet i juni. Jag kan inte återvända till Iran, mitt hemland. Jag kan inte träffa min familj och släkt när jag vill. Och när vi träffas, måste vi göra det i ett tredjeland.

KONTAKT

Cecilia Eriksson
Telefon: 08-519 264 06
cecilia.eriksson@kulturradet.se

Helene Oljons
Pressekreterare
Telefon: 08-519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

Header logo