Tre nya fristadsförfattare

Malmö, Stockholm och Växjö har fått varsin ny fristadsförfattare. Sammanlagt har nu sex svenska kommuner anslutit sig till den internationella organisationen ICORN:s fristadsprogram för att hjälpa författare i behov av skydd.

– Det är jättespännande att vi har fått tre nya gästförfattare på kort tid. Det kommer att ytterligare vitalisera fristadsrörelsen, som just nu är i en expansiv fas, säger Fredrik Elg som arbetar med fristadsfrågorna på Kulturrådet.

Växjö kan alltså välkomna sin första fristadsförfattare sedan man gick med i ICORN förra året. Det är Nasrin Madani Zad från Iran som lämpligt nog råkar ha växjösonen Pär Lagerkvist som en av sina stora litterära förebilder. Under två år får hon möjlighet att utöva sitt yrke i en trygg miljö.

– Att en relativt liten stad som också är en central landsbygdsort och universitetsstad har blivit fristad, tror jag är banbrytande. Förhoppningsvis innebär det att fler liknande städer vågar ta steget att ansluta sig till fristadsrörelsen, säger Fredrik Elg.

Stockholm har också nyligen fått en ny fristadsförfattare: Mezegebu Hailu Habtewold som är journalist och författare från Etiopien. Malmös nya fristadsförfattare som anlände under hösten 2012 heter Naeimeh Doostdar Sanaye och är kulturjournalist och poet. Hon satt i det ökända Evinfängelset innan hon lyckades lämna Iran 2009.

Bakgrund

Författare världen över blir förföljda, hotade och fängslade för att de brukar sitt fria ord. Fristadstadsprogrammet innebär bland annat att en stad erbjuder en förföljd författare ett stipendium och en lägenhet att bo i upp till två år. Med författare menas i fristadssammanhanget en vidare definition, poeter, journalister, manusförfattare etc. Fristadsrörelsen samlar ett 40- tal städer runt om i både Europa, USA och Latinamerika och startade med ett upprop av Salman Rushdie i början av 90-talet.

Header logo