Gävle blir Sveriges första fristad för bildkonstnär

Gävle kommun beslutade den 24 februari att bli medlem i det internationella fristadsnätverket Icorn och förbinder sig att ta emot en förföljd kulturutövare. Att Gävle blir fristad innebär att kommunen tar emot en konstnär åt gången och erbjuder bostad och uppehälle under ett eller två år.

– Vi lever i en tid präglad av en visuell kultur där bilder kan förmedla åsikter och vad vi tänker och det är viktigt att uppmärksamma. Som fristad för en förföljd konstnär kommer vi att kunna lära oss mer om bildkonst och om konstnärers villkor generellt. Att vara fristad handlar både om den enskilde konstnären och om Gävle som stad. Vi kommer få anledningar att fördjupa oss i frågor om detta och det kommer ge avtryck i vår programverksamhet. Vi är väldigt glada över beslutet och ser fram emot att arbeta vidare tillsammans med ICORN och övriga fristäder, ett samarbete som varit ett stort stöd i processen. Anna Livion-Ingvarsson chef Gävle Konstcentrum

Tidigare har Stockholm, Uppsala, Växjö, Sigtuna, Jönköping, Linköping, Göteborg och Malmö anslutit sig till nätverket ICORN, International Cities of Refuge Network. Sammanlagt finns ett 40-tal fristäder runtom i världen.

Kulturrådet har uppdraget att verka för fler fristäder för förföljda konstnärer samt för att de fristadskonstnärer som finns ska få ökad möjlighet att bli en del av offentligheten. I nära samarbete med de svenska fristäderna, Svenska PEN, Sveriges kommuner och landsting samt fristadsförfattare i Sverige har Kulturrådet har skrivit en digital handbok för svenska fristäder.

KONTAKT

Eva Ottosson
Projektledare
Telefon: 08-519 264 24
eva.ottosson@kulturradet.se

Header logo