Möt Sveriges läsambassadör i Skellefteå

Johanna Lindbäck heter Sveriges läsambassadör med uppdrag att inspirera barn och unga till mer läsning. Den 8 maj framträdde hon på konferensen ”Läsningens betydelse för framtiden” i Skellefteå. Johanna Lindbäck reser runt och pratar läsning och böcker. Hon leder även podd-radion ”Läs för livet” och bloggar på ”Läsambassadören.se”.

– Det är viktigt att prata med andra om vad man läst, säger Johanna Lindbäck som starkt betonar det sociala i läsupplevelsen. Att läsa tillsammans och diskutera utvecklar läsförmågan och förmågan att analysera.

Johanna Lindbäck är författare och har en rad ungdomsböcker bakom sig. Under 2013 publicerade hon ”Lite ihop” som var hennes första titel för mellanåldern, och även ”Vi måste sluta ses på det här sättet” som är ett samarbete med Lisa Bjärbo.

Johanna har länge jobbat som lärare, och är dessutom bloggare på Sveriges största litteratursajt Bokhora.se.

Sveriges första läsambassadör var Johan Unenge, som tillsattes 2011. Efter två års arbete har han etablerat läsambassadören som ett självklart begrepp i det offentliga samtalet.

Bakgrund: Kulturrådet beslutade 2010 att inrätta en nationell läsambassadör i Sverige som ska främja läslust och sprida medvetenhet om hur viktigt det är med litteratur för unga. Inspirationen kommer från USA, Storbritannien och Irland där motsvarande hedersutnämningar finns sedan tidigare. Kulturrådet fungerar som kansli för verksamheten.

KONTAKT

Johanna Lindbäck
Läsambassadör
Telefon: 070-216 61 39
joalik@gmail.com
www.läsambassadören.se

Cecilia Eriksson
Kommunikatör, Kulturrådet
Telefon: 08-519 264 06
cecilia.eriksson@kulturradet.se

 

Header logo