Johan Unenge. Foto: Jonas Hallqvist.

Ny läscoach till Kulturrådets läs- och idrottssatsning

Kulturrådet satsar på en läscoach för att locka idrottande barn och unga att läsa. Johan Unenge heter coachen och han är känd som författare, serietecknare och Sveriges första läsambassadör. På Bok & Bibliotek i Göteborg kickar kampanjen Paus igång på Ung Scen.

– Idrottens värld är en fantastisk plats att nå unga med läsning. Här finns engagemanget hos barn, föräldrar och tränare, säger Johan Unenge, språkrör för satsningen.

Paus – du och en bok är Kulturrådets stora satsning på idrott och läsning tillsammans med SISU idrottsutbildarna. Det är idrottsledarna som ska vara förebilder. Navet består av en webbplats med läscoachens blogg, tips och information kopplad till sociala medier. Ett antal projekt startar över hela landet. Alla med en sak gemensamt. De kopplar ihop två hittills avlägsna områden. Idrott och läsning. Alla löser det på sitt sätt. Paus ska fungera som en plattform där idrottsföreningar, bibliotek och föräldrar får tips.

Johan Unenge utsågs till Sveriges första läsambassadör och reste runt i Sverige med uppdrag att vända den negativa lästrenden.

– Under två år besökte jag ett hundratal skolor och bibliotek, pratade med föräldrar, lärare och rektorer. Alla tycks överens om att samarbete är enda vägen. Och trots att många är bekymrade så saknas ibland det riktiga engagemanget. Ett engagemang som alltid återfinns i ungas idrottande, säger Johan Unenge.

Möt läscoach Johan Unenge på Ung Scen, Bok & Bibliotek den 25 september klockan 10.00. Samtidigt lanseras kampanjen Paus – du och en bok.

KONTAKT

Maria Telenius
Projektledare
Telefon: 08-519 264 44
maria.telenius@kulturradet.se

Cecilia Eriksson
Kommunikatör
Telefon: 08-519 264 06
cecilia.ericsson@kulturradet.se

Header logo