Ur föreställning med ZebraDans. Foto: Jonas Jörneberg

Hallå där: Lisa Spets som varit på PAMS

Lisa Spets är teaterchef för ZebraDans och medverkade under PAMS, Performing Arts Market in Seoul, i början av oktober. Innan hon reste till Sydkorea hann hon svara på några frågor om föreställningen och förväntningarna.

ZebraDans gav föreställningen The can – A Story About Friendship. Föreställningen spelades på Seoul Bongrae Elementary School, The National Library for Children and Young Adult samt Seoul International Dance Festival.


Vad är PAMS?

– PAMS är en återkommande scenkonstfestival i Sydkorea, en av de största mässorna i regionen. Trots storleken är mässan ganska intim. Det är lätt att knyta nya kontakter berättade producenten Jonas Robin som var där förra året.

The Can –  A Story About Friendship, vad handlar den om?

– Den handlar om två kompisar som hittar en burk. Men vad är det i burken? Föreställningen går igenom hela känsloregistret. Anna Vnuk har koreograferat. Musiken har gjorts av Orkester Pop. Föreställningen är från fyra år. Dansarna som åker med är Tarika Walhberg och Knut Vikström Precht.

Vilka förväntningar har du på besöket i Seoul?

– PAMS är dörren till Asien. Vi hoppas såklart få fler inbjudningar från andra länder. Det blir spännande att möta barnens reaktioner. Man slås av hur lika barn är över hela jordklotet. Men reaktionerna på en föreställning kan vara olika. Vi spelar i skolor men gör också offentliga föreställningar där föräldrar är med. Det är intressant att få veta hur pedagoger och skolor jobbar. Är de vana vid scenkonst?

Hur ser de närmaste åren ut för dansen?

– Jag tror det kommer en våg nu. Förr talade man bara om barnteater men nu talas det om scenkonst. Det är en större bredd. Det finns flera exempel på hur dansen för barn når ut internationellt. Det känns som en dörr öppnats under de senaste fem åren.

Fotnot

Kulturrådet samordnade den svenska närvaron under PAMS, tillsammans med övriga nordiska parter, och var del av en nordisk monter.

Satsningen 2015 hade ett särskilt fokus på scenkonst för den unga publiken. I samverkan med Svenska institutet och Ambassaden i Seoul anordnades föreställningar och seminarier.

Header logo