Fyra miljoner kronor till svenska skivproduktioner

Vispopartisten Iiris Viljanen, jazzgruppen Kvintetten som sprängdes och improvisationsmusikern Sten Sandell är exempel på artister vars skivor nu beviljats stöd. Kulturrådet fördelar vid årets andra ansökningsomgång drygt 4,2 miljoner kronor i bidrag till 78 produktioner på 63 skivbolag. Totalt inkom 335 ansökningar.

Andra exempel på fonogram som får stöd är Matriarkerna av folkmusikduon Sara & Samantha, Kokoro av popartisten El Perro del mar, och soundtracket till barnfilmen Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld.

Syftet med stödet är att främja ett allsidigt utbud av konstnärligt och kulturpolitiskt värdefulla fonogram. Kulturrådet strävar efter mångfald vad gäller verk, artister och upphovsmän. Utgångspunkter för bedömningen av ansökningarna har varit konstnärlig kvalitet och produktionens ekonomiska förutsättningar.

Bidragsgivningen är relativt jämställd. Bland de fonogram som beviljats stöd är andelen medverkande musiker som är kvinnor 40 procent, som kan jämföras med samtliga ansökningar där andelen är 34 procent.

Läs mer

KONTAKT

Jakob Uddling
Handläggare
Telefon: 08 519 264 60
jakob.uddling@kulturradet.se

Helene Oljons
Pressekreterare
Telefon: 08 519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

Header logo