Bildkonstnären Issa Touma. Foto: Hagob Vanisian

Gävle tar emot sin första fristadskonstnär

Den syriske bildkonstnären Issa Touma får fristad i Gävle under två år. Han kommer att ha Gävle som bas för sitt arbete men också fortsätta arbeta i Aleppo i Syrien. Issa Touma är den första bildkonstnären i världen som får skydd inom fristadsnätverket.

– Det är enorm lättnad att Issa Touma äntligen är här. Genom att ge Issa Touma en fristad i Gävle hoppas vi att fler konstnärer hör talas om möjligheten att söka skydd genom ICORN, säger Hanna Nordell, fristadskoordinator i Gävle.

I september 2015 gick Gävle kommun med i ICORN:s fristadsnätverk. ICORN gör det möjligt för hotade konstnärer inom alla konstområden att få en fristad i ett annat land. Issa Touma har utsatts för påtryckningar av både regimen och oppositionen i Syrien.

Nu kan han jobba vidare från Gävle. Hans galleri, Le Pont Gallery, i Aleppo visade tidigare fotoserien Women We Have Not Yet Lost. Bilderna visade kvinnor som sökte skydd i galleriet undan våldet i Aleppo. Bilderna fungerade som bevis för att kvinnorna fortfarande levde.

– Fristadssystemets styrka ligger i det lokala och präglas av en tilltro till den enskilda stadens möjligheter. Det ska bli spännande att se hur engagemanget kring fristad och konstnärlig yttrandefrihet kommer att ta form i just Gävle. Jag har stora förhoppningar, säger Hanna Nordell.

Header logo