Två miljoner till turnéer inom musik och scenkonst

Barnmusikgruppen Gittanbandet ska turnera runtom i Sverige. Duo Naranjo-Weurlander gästspelar i Baltikum. Koreografen Claire Parsons barnföreställning Marmelad åker till Singapore. Performance - och cirkusartisten Angela Wand spelar på The Gilded Balloon vid The Edinburgh Fringe Festival. Det är fyra projekt som nu får stöd av Kulturrådet.

Idag, den 8 juni, fördelar Kulturrådet bidrag för nationella turnéer och internationella gästspel till musikgrupper och aktörer inom fri scenkont. Totalt delar 50 aktörer på två miljoner kronor i resestöd.

Bidraget inom musik kan sökas för både nationella och internationella turnéer. Andra exempel på projekt som får stöd är jazzgruppen Stockholm Voices för turné i norra Sverige och experimentella dansmusikduon Invader Ace för en Europaturné.  Ett annat exempel är ett svensk-chilenskt kulturutbyte organiserat av Selam med bland andra Linda Pira, bröderna Salazar och Mohammed Ryback från Mohammed Ali.

Scenkonstprojekt som får bidrag för internationell spridning är exempelvis Goldberg variations - Ternary patterns for insomnia, en internationell samproduktion skapad av Andersson Dance och Scottish Ensemble som ska framföras på Tanzmesse i Düsseldorf.  Även Urban sessions Paris & Stockholm med STREETSTAR som har ett särskilt fokus på tjejer inom streetdance och hiphop får stöd den här gången.

Stöden syftar till att öka tillgängligheten av ett varierat musikutbud av hög kvalitet i hela Sverige, samt inom musik och scenkonst till att möjliggöra internationella kulturutbyten för svenska aktörer. Tre gånger per år fördelas särskilda medel till musikgruppers nationella och internationella turnéer. Bidrag till turnéer utomlands och internationella gästspel i Sverige inom fria scenkonsten fördelas fyra gånger per år.

KONTAKT

Helene Oljons
Pressekreterare
Telefon: 08 519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

Jakob Uddling
Handläggare musik
Telefon: 08 519 264 60
jakob.uddling@kulturradet.se

Margareta Brilioth
Handläggare scenkonst
Telefon 08 519 264 86
margareta.brilioth@kulturradet.se

Header logo