1,3 miljoner kronor i turnéstöd till musikgrupper

Sceniska vokalgruppen VoNo gör flera gästspel i Nordamerika, death metal-bandet Frantic Amber turnerar i Europa och barockensemblen Giovannikvartetten ska ut på sverigeturné. Det är tre projekt som får stöd när Kulturrådet fördelar turnébidrag till musikgrupper. Totalt delar 34 aktörer på cirka 1,3 miljoner kronor.

Andra internationella projekt som får stöd är popartisten Jens Lekman som gör en omfattande turné i Nordamerika och Europa, jazzgruppen Susanna Risberg Trio som besöker Kina och världsmusikgruppen Sirocco för konserter i Tyskland.

Bidraget kan sökas för både nationella och internationella turnéer. Exempel på artister vars turnéer i Sverige får stöd är folkmusikduon 232 Strängar, rapparen Zacke och den experimentella popgruppen Cecilia Nordlund & Fullmånen från helvetet.

Bidragsgivningen är relativt jämställd. De beviljade turnéerna omfattar 42 procent musiker som är kvinnor och 58 procent män. I konstnärlig ledning är andelen kvinnor 46 procent och andelen män 54 procent.

Bidraget syftar till att öka tillgängligheten av ett varierat musikutbud av hög kvalitet i hela Sverige, samt att möjliggöra internationella kulturutbyten för svenska musikgrupper. Tre gånger per år fördelas särskilda medel till musikgruppers nationella och internationella turnéer.

YTTERLIGARE INFORMATION

Jakob Linder Eknor, handläggare
Telefon: 08 519 264 60
jakob.linder.eknor@kulturradet.se

Helene Oljons, pressansvarig
Telefon: 08 519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

Header logo