Foto: IBL

Wolf Erlbruch tilldelas Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2017

Tisdag 4 april tillkännagavs årets mottagare av ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award), Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, på Kungliga biblioteket i Stockholm där kulturminister Alice Bah Kuhnke närvarade. Med en prissumma på fem miljoner kronor är det världens största barn- och ungdomslitteraturpris, och det administreras av Kulturrådet. Pressuppbådet var stort - presskonferensen livestreamades till den internationella barnboksmässan i Bologna som just nu pågår. Grattis, Wolf Erlbruch!

Wolf Erlbruch, född 1948, är tysk illustratör och bilderboksförfattare. Han har givit ut ett tiotal egna böcker och illustrerat närmare femtio titlar med texter av olika författare. I Tyskland betraktas han som en av landets främsta illustratörer och bilderboksförfattare, här i Sverige förknippas han med böcker som Det var det fräckaste! (1995) och Anden, Döden och Tulpanen (2007) som blivit stora framgångar världen över.

Juryns motivering:

”Wolf Erlbruch gör viktiga livsfrågor tillgängliga och hanterbara för läsare i alla åldrar. Med humor och värme djupt rotad i en humanistisk grundsyn visar hans verk det lilla i det stora. Han behärskar mästerligt sin teckningskonst och bottnar i en lång tradition samtidigt som han öppnar nya kreativa fönster. Wolf Erlbruch är en omsorgsfull visionär.”

Wolf Erlbruch är en innovatör inom illustrationskonsten. Hans bildskapande bottnar i en lång tradition och präglas av kraftfulla linjer och grafisk träffsäkerhet. Han kombinerar ofta olika tekniker: kollage, blyerts- och kritteckning, grafiska experiment och akvarell.

”Åh, Astrid jag älskar dig! Hon kände inte till mig men jag kände länge till Astrid Lindgren genom hennes böcker, som jag älskar för skärpan och humorn. Det är en allmängiltig humor som alla kan uppskatta. Jag trodde aldrig att jag skulle få ta emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens Minne, men nu vet jag att det är sant. Jag befinner mig fortfarande i chock och det går väl inte över i första taget. Men det är underbart!!" säger Wolf Erlbruch i en kommentar till ALMA-kansliet.

Header logo