Kraja, foto: LisaLove Bäckman.

32 musikgrupper på turné med stöd av Kulturrådet

Tarabband, Kraja och Goodbye Girls är tre av de musikgrupper som ska ut på internationell turné med stöd av Kulturrådet. Sammanlagt delar 32 musikgrupper på 1,4 miljoner kronor.

Den tredje omgången turnébidrag för de fria musikgrupperna har stor spännvidd. I ansökningar lyfts många olika musikstilar som exempelvis gråtdisco, stökrock, elektropop och barockmusik. Här är sex grupper som ger sig ut på turné:

  • Goodbye Girls spelar amerikansk och svensk folkmusik och låter publiken ta del av utländska influenser i turnéform. Fyra folkmusiker träffades under studietiden i USA och återförenas nu flera år senare under en Sverigeturné.
  • Kraja är en musikgrupp från Umeå som ägnar sig åt folkmusik a cappella. Bandet åker på turné till Japan. 
  • Tarabband spelar arabisk musik och ska genomföra tre konserter i Ramallah, Jenin & Jerusalem. 
  • O/Modernt är en modern, ung, klassisk orkester och en av få professionella plantskolor som finns för unga klassiska instrumentalister. Turnén innefattar samarbete med barn, professionella musiker i Wien och utveckling av kontakter i Lettland, Österrike och Tyskland.
  • Bach in the Street är en föreställning som står för nyskapande, musikalisk, berättande danskonst. Classic Trio turnerar med sitt prisvinnande verk i Zambia. Bach in the Street bygger på artisternas erfarenheter av att ärva minnen av flykt, minoritetstillhörighet och kamp för tillvaron. 
  • Asteroid representerar progressiv hårdrock, med mörkt temperament och politiska texter. Ett litet hårdrocksband som utökar sin verksamhet i Sydamerika och turnerar över stora områden och flera länder.

Drygt hälften, eller 54 procent, av de konstnärliga ledarna är kvinnor, i de beviljade ansökningarna. Av musikerna som deltar i projekten är 47 procent kvinnor.

YTTERLIGARE INFORMATION

Nikola Matisic
Handläggare
Telefon: 08 519 264 11
nikola.matisic@kulturradet.se

Helene Oljons
Pressansvarig
Telefon 08 519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

 


 

Header logo