Bild på Johan Anderblad. Foto: Susanne Kronholm

Läsambassadören på sportlovsturné

Nu ger sig läsambassadören Johan Anderblad ut på sportlovsturné för att inspirera till läsning. Onsdag 21 februari träffar han barn och familjer på Lindesbergs bibliotek. Sammanlagt ska han besöka sju bibliotek i Västmanland, Värmland och Hälsingland.

Johan Anderblad är Sveriges fjärde läsambassadör och ska fram till hösten 2019 jobba för att alla, oavsett bakgrund, ska ha lika möjligheter att nå fram till litteraturen. En viktig målgrupp är de barn och vuxna som inte redan är vana läsare.

Inspirerad på ett lager

Johans eget läsintresse tog fart när han jobbade på ett lager i en bokhandel. Där mötte han bokälskare som inspirerade till läsning av både faktaböcker och skönlitteratur.
– Förebilder är oerhört viktigt, menar Johan. Och alla vi som läser ska såklart också vara förebilder för andra. Ibland krävs det mindre än man tror för att peppa någon att komma igång med läsningen.

Kombinera läsning och teknik

Med sin bakgrund som TV-programledare ser läsambassadören också som sin särskilda uppgift att locka skärmtittarna till böckernas värld.
– Det finns knep, säger Johan. Att kombinera läsning med surfplattor och teknik är en rolig utmaning!
Sportlovsturnén pågår till 7 mars och läsambassadören besöker sammanlagt sju bibliotek i Västmanland, Värmland och Hälsingland.

Turnéplan

21 februari, onsdag, kl 14 Lindesbergs bibliotek
22 februari, torsdag, kl 11, Karlskogas bibliotek
27 februari, tisdag, kl 14, Skinnskattebergs bibliotek
28 februari, onsdag, kl 14, Filipstads bibliotek
1 mars, torsdag, kl 14, Kristinehamns bibliotek
6 mars, tisdag, kl 13, Bollnäs bibliotek
7 mars, onsdag, kl 13, Söderhamns bibliotek

Följ gärna läsambassadören på Instagram, @lasambassadoren, för att få uppdateringar om hans läsfrämjande arbete.

Header logo