Illustration av Frida Hammar

Novemberblues – en sjukt bra festival

Novemberblues är en årlig festival på länets tre sjukhus. Den välkomnar patienter, anhöriga, vårdpersonal och alla de som befinner sig inom rummet Västerbottens läns landsting.

Festivalen äger rum under två veckor i mörka november. Det finns en tanke med det. Klimatet och årstiderna är av stor betydelse för oss människor. Vi tänker oss att alla människor, friska som sjuka, är en del av den årstid som råder, och förvintern är den tid då frosten har kommit, jorden är hård och mörk och väntar på snön. Vi längtar då efter ljusglimtar och låter Novemberblues värma vårt sinne.  

Novemberblues presenterar en bred kultur som har koppling till temat blues och inbegriper musik såväl som känsla. Blues kan tolkas fritt i sammanhanget och således vara en färg, ett sinnestillstånd, en musikgenre, en livskraft, en attityd, ett format, med mera.

I år bjöd Novemberblues bland annat på Improteater, föreläsning och workshop om hemslöjd, filmvisning och formkonstnärer, utställningen Fyndat på Gammplatsen, högläsning, berättarföreställning och inte minst konsert med stråkkvartett ur Norrlandsoperans symfoniorkester. Årets tävling var teckning.

Med ambitionen att visa alla konstarter och en mängd aktiviteter samarbetar
Kultur i vården/sjukhusbiblioteken med länets kulturkonsulentverksamhet inom områdena bild, konst och film (Film i Västerbotten). Norrlandsoperan AB ansvarar för dans och musik, Västerbottens läns hemslöjdsförening för slöjd, Riksteatern Västerbotten för teater. Även konstansvarig vid Västerbottens läns landsting, lekterapi, sjukhusskola, träffpunkt Oasen vid patienthotellet på Norrlands universitetssjukhus samt bildningsförbund är med när det gäller att planera och arrangera Novemberblues olika kulturprogram. Medverkade detta år gjorde även Skogsmuseet i Lycksele och Skellefteå museum.

Header logo