Bildspel kan ej skapas, bild visas istället.

KREATIVA EUROPA

Kreativa Europa är Europeiska kommissionens program för de kulturella och kreativa sektorerna år 2014-2020.  Programmet innehåller stöd till europeiska aktörer inom konst, kultur, tv, film och dataspel. Statens kulturråd och Svenska Filminstitutet är nationell kontaktpunkt för Kreativa Europa i Sverige. Vår gemensamma organisation kallas Kreativa Europa Desk Sverige.

Vi informerar om programmet och ger rådgivning om ni vill söka stöd. Aktörer inom film, tv och dataspel vänder sig i första hand till Filminstitutet med frågor och aktörer i alla andra kulturella och kreativa sektorer till oss på Kulturrådet. Vi beviljar inga bidrag inom Kreativa Europa. Alla stöd inom programmet administreras av Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) som hör till kommissionen och har kontor i Bryssel.

Kreativa Europa består av tre delar: delprogrammen Kultur och MEDIA och ett sektorsövergripande programområde. Kulturrådet ansvarar för delprogrammet Kultur och Filminstitutet för delprogrammet MEDIA. På den här webbplatsen kan du läsa om kulturdelen i programmet.

Vi finns också på Facebook och Twitter - följ oss gärna där! Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer om programmet

Eurosonic

Konferenser och seminarium

Det arrangeras regelbundet många intressanta konferenser, mässor, showcases och event runt om i Europa. Att delta vid någon av dessa är ett bra sätt att utvidga sina europeiska nätverk och utvecklas professionellt. Vi har här listat några av de event som äger rum nästa år. Eurosonic Noorderslag i Groningen, Nederländerna är det största europeiska showcase eventet och plattformen för pop, rock och elektronisk musik. EU:s musikpris European Border Breakers Award delas också ut på Eurosonic Norderslag. Europeiska kommissionen och kollegor från Creative Europe Desk Netherlands och Flanders arrangerar även en workshop om framtiden för europeisk popmusik. För museisektorn arrangeras exempelvis den internationella konferensen Museum Next i Europa (Rotterdam) nästa år.

Läs mer om kommande konferenser och seminarier

Utlysning om stöd för branschspecifika kunskapsallianser inom Erasmus+

Inom EU-programmet Erasmus + finns flera stödformer som är möjliga att söka för organisationer inom de kulturella och kreativa sektorerna. Nu utlyses stöd om så kallade sektorsspecifika kunskapsallianser (Sector Skills Alliances).  Det går utmärkt att ansöka för ett projekt med fokus på någon av de kulturella och kreativa sektorerna.

Läs mer om utlysningen

Logo YTAA

Nu har EU:s arkitekturpris för unga arkitekter delats ut

Den 28 oktober delades Europeiska kommissionens Young Talent Architecture Award (YTAA) ut för första gången till tre unga europeiska arkitekter. Prisceremonin ägde rum i samband med konferensen Shaping European Cities vid arkitekturbiennalen i Venedig. Syftet med priset är att hjälpa nyutexaminerade europeiska arkitekter att få internationella arbetsmöjligheter och nätverk. Priset är en del av EU-programmet Kreativa Europa.

Läs mer om YTAA

Logo CCL

Utlysning: kompetensutveckling om hållbarhetsfrågor för kulturorganisationer

Den brittiska organisationen Julie’s Bicycle har fått stöd inom Kreativa Europa för det europeiska samarbetsprojektet Creative Climate Leadership. Målet med projektet är att: “Through a series of events, policy labs and training courses, the programme aims to put culture at the forefront of an international response to climate change.” En del av projektet är att erbjuda kompetensutveckling och stöd till konstnärer och organisationer inom de kulturella och kreativa sektorerna. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten om hållbarhetsfrågor och främja ett mer hållbart arbetssätt.

Läs mer om Julie’s Bicycle

Masterclass och nätverksträff den 15-16 december i Malmö

Är du verksam inom de kulturella och kreativa sektorerna i Skåne och intresserad av internationellt samarbete? Trans Europe Halles/International Rescouce Office (IRO) bjuder in aktörer i Skåne för en tvådagars kurs om idéutveckling, partnerskap och ansökningar.

Läs mer om kursen

Ny rapport om kultur och inkludering

Vi har tidigare informerat om möjligheten för kulturaktörer att delta i samtal med Europeiska kommissionen inom ramen för Voices Of Culture. Nu har Voices of Culture publicerat en ny rapport om kulturens roll för att främja inkludering i den migrationskontext Europa befinner sig i. Rapporten innehåller reflektioner, rekommendationer och exempel på initiativ i Europa. ICORN:s arbete lyfts exempelvis i rapporten.

Läs mer om rapporten

Versopolis

Kreativa Europa showcase – Culture in the spotlight

Efter nära tre års genomförande av Kreativa Europa, EU-kommissionens program för kultur och audiovisuella medier, kan nu de första substantiella resultaten ses. Många viktiga projekt har avslutats eller är i slutskedet och tiden är mogen för att presentera vad som görs med stöd från programmet.

Läs mer om resultaten

UTLYSNING: DELTA I GATUTEATERFESTIVAL I PORTUGAL

Fram till den 6 januari 2017 är det öppet för ansökningar till den internationella gatuteaterfestivalen Mais Imaginarius tävling för ”emerging artists”. Det är en möjlighet för nya artister att visa sitt arbete inom teater, dans, musik, cirkus, performance, installation, digital konst, nya medier, graffitti och gränsöverskridande konstformer som framförs i det offentliga rummet. Vinnarna visas på Imaginarius, Internacional Street Theatre Festival of Santa Maria da Feira i Portugal den 26−27 maj 2017. Någon av vinnarna kommer dessutom att erbjudas ett konstnärligt residens i Portugal och möjligheten att skapa en föreställning med premiär på Mais Imaginarius 2018.

Läs mer om anmälan

SÖK TILL SI:s PROGRAM FÖR UNGA LEDARE

Sista ansökningsdatum för YLVP – Young Leaders Visitors Programme 2017 är den 5 december. YLVP är Svenska Institutets internationella program för interkulturellt ledarskap från Mellanöstern, Nordafrika och Sverige. De som deltar får personlig, professionell handledning och tillgång till både verktyg och nätverk. Tanken är att erbjuda erfarenhetsutbyte och stärka kompetensen hos unga ledare för ett jämställt och hållbart samhälle.

Läs mer om programmet

”Ett bra projekt ska vara krävande”

NE©XT Accelerator är ett av de största treåriga samarbetsprojekten inom Kreativa Europa. Paula Crabtree, rektor för Stockholms konstnärliga högskola, är initiativtagare och sitter i den konstnärliga ledningsgruppen.

Läs mer om Next Accelerator

Foto Karlina Miernik

STIPENDIER FÖR DANSARE TILL LIFE LONG BURNING

Life Long Burning är ett europeiskt samarbetsprojekt som långsiktigt stödjer samtida dans och performance med stöd från EU-kommissionens tidigare Kulturprogram 2007−2013. I projektet deltar bland annat Cullbergbaletten tillsammans med flera andra europeiska namnkunniga danskompanier och produktionshus. Bland de projekt som genomförs har danceWEB just nu en öppen ansökningsomgång för unga talanger inom dansområdet. Ansökan till danceWEB stipendieprogram 2017 är öppen till och med den 12 december 2016 kl 12.00.

Läs mer om anmälan

KONTAKT

Elin Rosenström
Telefon: 08 519 264 15
elin.rosenstrom@kulturradet.se

Kulturrådet är tillsammans med Svenska Filminstitutet nationell kontaktpunkt för EU-programmet Kreativa Europa.

Header logo