Bildspel kan ej skapas, bild visas istället.

Om Kreativa Europa

Kreativa Europa är EU:s program för de kulturella och kreativa sektorerna 2014-2020. Stöd går att söka för exempelvis internationellt samarbete och för att nå en europeisk publik.

Programmet har en total budget på 1,46 miljarder euro. Kreativa Europa består av delprogrammen Kultur och MEDIA som riktar sig till aktörer inom konst och kultur respektive film, tv och dataspel. Det finns även ett sektorsövergripande programområde som bland annat omfattar ett lånegarantiinstrument.

Kreativa Europa Desk Sverige informerar om programmet och ger rådgivning vid ansökan. Kulturrådet ansvarar för delprogrammet Kultur och Filminstitutet för delprogrammet MEDIA. Här nedan kan du läsa nyheter som rör kulturdelen i programmet.

Vi finns också på Facebook och Twitter - följ oss gärna där!

Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Läs mer om programmet

Foto: Genrebild på bok.

Möt oss på bokmässan i Göteborg

Torsdagen den 22 september deltar vi i ett seminarium om möjligheterna för litteratur- och bibliotekssektorn inom Kreativa Europa. Vi arrangerar seminariet tillsammans med EU-kommissionens representation i Sverige och European National Institutes for Culture (EUNIC).

Läs hela nyheten

Foto: Teater Tre

Teater Tre inspireras av europeiskt samarbete

Small Size är både ett samarbetsprojekt och ett internationellt nätverk för teatrar som arbetar med produktioner för barn. Nätverket startade redan 2005 av fyra teatrar från Italien, Belgien, Spanien och Slovenien genom bidrag från EU-kommissionen. Den svenska teatergruppen Teater Tre deltar i projektet.

Läs hela nyheten

Sista ansökningsdatum flyttas fram

Ansökningsdatum för höstens tre utlysningar inom kulturdelen i Kreativa Europa har blivit framflyttade. Förändringen gäller tre av stödformerna: stöd för europeiska samarbetsprojekt, stöd för europeiska nätverk och stöd för europeiska plattformar.

Läs hela nyheten

Foto: Galway 2020

Galway blir kulturhuvudstad

Varje år får två europeiska städer titeln europeisk kulturhuvudstad. Nu är det klart att irländska Galway blir kulturhuvudstad 2020.

Läs hela nyheten

Informationsträffar i september

Under september kommer vi på Kreativa Europa Desk Kultur delta i flera olika informationsträffar om internationellt kulturstöd. Bland annat deltar vi på Bok och Bibliotek i Göteborg den 22-25 september. Här ser du var och när vi är på plats. Välkommen att anmäla dig!

Läs hela nyheten

Foto: Eurostat

Ny rapport om EU:s kulturstatistik

EU:s statistikkontor Eurostat har publicerat en ny rapport om de kulturella och kreativa sektorerna i Europa. Rapporten innehåller kapitel om kulturvanor och deltagande, kulturarbetsmarknaden, kulturella och kreativa företag, internationell handel och om hur internet används för att ta del av och skapa kultur. Enligt rapporten är Sverige ett av de europeiska länder som har flest verksamma inom de kulturella och kreativa sektorerna.

Läs hela nyheten

Foto: Europa Nostra

Nominera till EU:s kulturarvspris

Nu är det dags att nominera ett projekt, en organisation eller person till EU:s kulturarvspris Europa Nostra. Den 1 oktober är sista ansökningsdag.

Läs hela nyheten

Foto: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Ansök om europeiskt samarbete för ungdomar

Nu kan du söka pengar för internationellt ungdomssamarbete inom EU-programmet Erasmus+. Det finns också möjlighet för organisationer och kommuner att ta emot en volontär eller skicka iväg en ungdom till en samarbetsorganisation genom programmet europeisk volontärtjänst. Observera att utlysningarna är öppna för organisationer inom kultursektorn såväl som övriga branscher.

Läs hela nyheten

Foto: IIIM

Konferens om jämställdhet i kulturlivet

Har du läst eller skrivit en rapport eller uppsats på temat jämställdhet inom kulturlivet? Då kan du skicka den till en konferens på temat jämställdhetsintegrering hos kulturella organisationer och andra kulturaktörer. Konferensen arrangeras av International Institute for the Inclusive Museum (IIIM) i Calcutta, Indien den 19-21 december.

Läs hela nyheten

Foto: IFACCA

Ekonomisk osäkerhet är en utmaning för kulturnätverk

International Federation of Arts Councils and Culture Agencies (IFACCA) har publicerat en ny rapport om internationellt kultursamarbete och internationella nätverk inom kultursektorn. Rapporten handlar om hur nätverken fungerar, varför de är betydelsefulla samt hur deras utmaningar, utvecklingsmöjligheter och framtidsvisioner ser ut.

Läs hela nyheten

Kulturella och kreativa näringar är viktiga för EU:s ekonomi

I var sin ny rapport belyser EU-kommissionen, två kommittéer vid Europaparlamentet och organisationen Nesta de kreativa och kulturella näringarna i Europa ur olika synvinklar.

Läs hela nyheten

Foto: Be Spectactive

Delta i internationella konferenser

Under hösten äger ett flertal intressanta konferenser rum för dig som är verksam inom kultursektorn. Här har vi listat några av dem.

Läs hela nyheten

KONTAKT

Elin Rosenström
Telefon: 08 519 264 15
elin.rosenstrom@kulturradet.se

Margareta Brilioth
Telefon: 08 519 264 89
margareta.brilioth@kulturradet.se

Kulturrådet är tillsammans med Svenska Filminstitutet nationell kontaktpunkt för EU-programmet Kreativa Europa.

Header logo