Till navigation Till innehåll
Kvinna i benvit blus sitter i en fåtölj.Kvinna i benvit blus sitter i en fåtölj.Kvinna i benvit blus sitter i en fåtölj.

Nioosha Shams är den sjätte och hittills yngsta läsambassadören. Foto: Susanne Kronholm.

5 snabba till läsambassadören Nioosha Shams

Vi tar pulsen på Sveriges läsambassadör Nioosha Shams. Hon började sitt tvååriga uppdrag i september 2022.

1. Vad är viktigast för dig i rollen som läsambassadör?
– Att lyssna på ungdomarna själva. Snarare än att jag ska vara ansiktet utåt för läsfrämjande så ska det gå att påverka vad jag gör under de här två åren och där vill jag att ungdomarna ska ha den största påverkan själva. Jag kommer prioritera åldersgruppen ungdomar och modersmål och flerspråkighet.

2. Varför är det fokus på just ungdomar, modersmål och flerspråkighet?
– Ungdomar känns viktiga för att de ofta blir bortprioriterade och inte synliggjorda på samma sätt som barn och vuxna. Och modersmål är någonting jag själv brinner för väldigt mycket. Det tog lång tid för mig att bli stolt över att ha ett annat modersmål och ett namn som är svårt att uttala. Jag tycker att det är viktigt att stärka ungdomar i det och göra de stolta över alla deras kulturer och alla tillgångar som de har.

3. Det sägs att unga läser mindre. Hur får man unga att läsa mer?
– Jag tror det gäller att hitta de böcker som får just den ungdomen att känna sig sedd. Jag tror det handlar mycket om representation, men också att hitta ett språk som tilltalar ungdomar. Jag tror att det hjälper med läsfrämjande insatser där de själva är delaktiga. Och inte bara läsfrämjande utan också skrivfrämjande, till exempel Ortens bästa poet får otroligt många av landets ungdomar engagerade i poesi för att de får skriva själva.

4. Vad betyder litteratur och läsande för dig?
– Allt! Det är det jag gör på jobbet och det är det jag gör på fritiden ganska mycket. För mig har litteraturen varit, det här klyschiga, en tillflyktsort under min barndom som inte alltid var så lätt. Böckerna var en väldigt trygg plats att vända sig till. När jag blev äldre var det ett sätt att hitta information som inte fanns någon annanstans, som inte var lika lättillgänglig. Till exempel i skolan när jag fick vissa idéer presenterade för mig och kanske inte alltid höll med eller förstod – att då hitta böcker som utmanade de idéerna blev viktigt.

5. Vem är du?
– Jag är författare och kulturskribent som har jobbat med ord på olika sätt sedan 2016. Jag har alltid velat bli författare, och nu är jag det. Jag har också undervisat med undervisning i skrivande. Och gått mycket på folkis (folkhögskola), det bästa man kan göra.

3 boktips av Nioosha Shams

  • Yani av Nora Khalil
  • Poet X av Elizabeth Acevedo
  • Under månen av Hanna Rajs

Spana in Niooshas bästa boktips inför läslovet 2022. Vill du veta mer om böckerna får du mer information i filmen.

Film med boktips av Nioosha

Laddar...