Till navigation Till innehåll
Läsambassadör Bagir Kwiek på biblioteket i Bergsjön. Foto. Anna von Brömssen.Läsambassadör Bagir Kwiek på biblioteket i Bergsjön. Foto. Anna von Brömssen.Läsambassadör Bagir Kwiek på biblioteket i Bergsjön. Foto. Anna von Brömssen.

Läsambassadör Bagir Kwiek på biblioteket i Bergsjön. Foto. Anna von Brömssen.

Romska läsambassader

Läsambassadören Bagir Kwiek bjuder in svenska folkbibliotek till att bli romska läsambassader. Syftet är att stötta biblioteken i att vidareutveckla sin verksamhet kring minoriteten romer och nationella minoriteter.

Att bli en romsk läsambassad

Bibliotek ansöker om att bli en romsk läsambassad genom att beskriva hur det har utvecklat sin verksamhet kring minoriteten romer. Tanken är att bibliotek ska ha gjort några insatser innan man ansöker om att bli romsk läsambassad. Ansökan görs under perioden 14 augusti-30 november.

Anmäl ditt bibliotek här (Obs anmälningen är nu stängd)

Några bibliotek som utses får ett personligt besök av läsambassadören Bagir Kwiek under våren 2021. 

Använd gärna hashtaggen #romskläsambassad om ni vill visa på sociala medier att ert bibliotek deltar.

– Jag drömmer om bibliotek där minoriteten romer syns, hörs och känner sig trygga, säger läsambassadören Bagir Kwiek. 

– Jag vill uppmuntra bibliotek att vara en arena där romer kan få utforska och upptäcka sin identitet, språk och kultur. Och jag vill att majoritetssamhället blir nyfiket på den rika romska kulturen och litteraturen.

Läs även Bagirs hälsning till biblioteken om romska läsambassader på Läsambassadören-bloggen.


Den romska flaggan.

Syftet med att utse romska läsambassader är att uppmuntra folkbiblioteken att se över sin sin verksamhet kring minoriteten romer och nationella minoriteter. Detta kan biblioteken göra genom att till exempel:

  • se över och komplettera beståndet om nationella minoriteter/minoritetsspråk och särskilt romer. Det ska finnas litteratur och digitala resurser, synligt i biblioteket.

  • öka kunskapen och synliggöra minoriteten romer/nationella minoriteter
    exempelvis genom att uppmärksamma högtidsdagar och arrangera program tillsammans med minoriteten romer utifrån lokala förutsättningar.

Litteraturlistor

Litteratur på de fem nationella minoritetsspråken 
Katalog som bland annat listar romsk litteratur, tillgänglig digitalt och tryckt. Urvalet har gjorts av Umeå stadsbibliotek 

Ny litteratur med fokus på minoriteten romer (PDF)

i denna film kan du höra Sveriges läsambassadör Bagir Kwiek berätta om bibliotek och läsningens betydelse, om romernas historia och hur han som barn upptäckte biblioteket i Bergsjön. 
Se syntolkad version 

Målgrupp: Bibliotek som vill bli romska läsambassader och arbeta med nationella minoriteter och minoritetsspråk. 

Kontakt

Cecilia Brisander

  • Handläggare