Logo LäsambassadörLogo LäsambassadörLogo Läsambassadör

Ambassadör med uppdrag att sprida läslust.

Ny läsambassadör utses 12 december

Vem är den nya läsambassadören? Välkommen till Filmhuset den 12 december kl 14.00 då Kulturrådet avslöjar vem den femte läsambassadören i ordningen blir.

Den nya läsambassadören utses för perioden 2019–21 och efterträder Johan Anderblad. Vid tillkännagivandet träffar du utöver den nya läsambassadören även representanter från Kulturrådet och en sakkunniggrupp som berättar om uppdraget. Margit Silberstein, journalist, är moderator.

Var: Bio Mauritz, Filmhuset, Borgvägen 1, Stockholm
När: Torsdag 12 december kl 14.00, med efterföljande mingel.
Föranmälan (senast tisdag 10 december kl 15)

Om Läsambassadören:

Läsambassadörens uppdrag handlar om att sprida läslust och verka för att alla ska få samma möjligheter att hitta fram till litteraturen. Den här gången kommer läsambassadörens främsta fokus att vara minoriteten romer. Detta som ett led i att prova fler sätt för en läsambassadör att verka läsfrämjande. Det är även en del av Kulturrådets uppdrag att tillsammans med minoriteten romer genomföra läsfrämjande insatser.

Uppdragsbeskrivning för nationell läsambassadör 2019-2021

I september – oktober hade vem som helst möjlighet att nominera sin kandidat till ny läsambassadör. Därefter har en sakkunniggrupp arbetat med att ta fram ett antal kandidater som Kulturrådet gått vidare med och nu utsett en av dessa till ny läsambassadör.

Tidigare läsambassadörer:

Johan Unenge, författare (2011–2013)
Johanna Lindbäck, lärare och författare (2013–2015)
Ann-Marie Körling, lärare och författare (2015–2017)
Johan Anderblad, programledare (2017–2019)

Tack till Johan Anderblad för två två fantastiska år som läsambassadör 2017–2019! Följ gärna hans fortsatta läsfrämjande: @johan.anderblad på Instagram. Här finns bilder från från Anderblads tid som läsambassadör: instagram.com/lasambassadoren


Johan Anderblad, läsambassadör 2017-19, avtackas av kulturminister Amanda Lind på Bokmässan i Göteborg.

"Varje röst som inte vågar ta steget ut och uttrycka sig är en förlorad röst för vår demokrati och för vårt kulturliv." 
Kulturminister Amanda Lind om vikten av en läsambassadör.