Till navigation Till innehåll
Hylla med "kulturrådsböcker"Hylla med "kulturrådsböcker"Hylla med "kulturrådsböcker"

Hylla med "kulturrådsböcker"

Garanterat bra böcker - ny läsfrämjande satsning

Under namnet Garanterat bra böcker satsar vi på att lyfta de litteraturstödda böckerna på biblioteken runt om i Sverige. Med en färgglad hylla och ett tillfälligt bidrag till biblioteken ger vi fler chansen att hitta och läsa böckerna. Garanterat bra!

Håll utkik efter hyllan och bibliotekens aktiviteter på sociala medier: #garanteratbraböcker

Bakgrund

Varje år ger Kulturrådet ca 36 miljoner kronor i stöd till utgivningen av kvalitetslitteratur i Sverige. Nästan 800 böcker från 150 bokutgivare får stöd. I stödet ingår att böckerna köps in och distribueras till folkbibliotek. I dag tar 285 bibliotek i Sverige emot böcker från Kulturrådet. Böckerna levereras varannan månad. Det är böcker för både barn och vuxna; fackböcker, skönlitteratur, tecknade serier och fotoböcker och konstböcker.
Se vilka böcker som fått distributionsstöd de senaste åren

2018 gjorde Kulturrådet en översyn av distributionsstödet. Översynen bygger framförallt på en enkät som skickades ut till biblioteken. Det finns ett intresse och engagemang för kulturrådsböckerna bland många bibliotek men möjligheterna att aktivt arbeta med dem i verksamheten ser olika ut. 
Kulturrådsböckerna. En översyn av distributionsstöd till biblioteken 

Bidraget var en engångssumma som folkbibliotek kunde söka t.om. 3 mars 2020, samtidigt som man även hade möjlighet att beställa en hylla. För att kunna söka bidraget skulle man kort beskriva sin idé och hur pengarna skulle användas. Förslaget kunde gälla alla litteraturstödda böcker, eller ett urval. Man fick gärna samarbeta med andra.

Ansökningarna bedöms utifrån samma kriterier som bidraget för läs- och litteraturfrämjande insatser.

Mer om Kulturrådets arbete med läsfrämjande kan du läsa i vårt handlingsprogram för läsfrämjande: 
Främja läsning 2019

Hyllan 

Hyllan är 148 cm hög x 48 cm bred, färgglad och enkel att montera. 


Kontakt

Jan Kärrö

  • Handläggare

Nina Ström

  • Handläggare